Сарафов ще проверява прокурора, обвинил Нико Тупарев

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е разпоредил проверка на работата на Димитър Франтишек Петров - бившия шеф на Спецпрокуратурата, който повдигна обвинение на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

Това е сериозен обрат в отношението на прокуратурата спрямо един от висшите магистрати, които бяха уличени за връзки със схемите на Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса за търговия с влияние в съдебната система.

Димитър Франтишек Петров няма да бъде проверяван за действията си в периода на скандала "Осемте джуджета" (в който самият Сарафов беше замесен). През 2021 г. той беше проверяван, но оневинен от Прокурорската колегия за действията си по делото "Изамет". Решението беше обжалвано от тогавашния служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев, но ВАС отсъди в полза на Петров.

Сега Инспекторатът на Върховната прокуратура ще се занимава само с делата му в периода между юли 2021 и края на юни 2024 г.

"Проверката се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средствата за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата", се казва в позицията.

Въпреки че името на Нико Тупарев не се споменава изрично в съобщението на Сарафов - става ясно, че провалът на Петров по разследването е повод за наказателната мярка.

"Ръководствата на ПРБ и Софийската градска прокуратура се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през м. май т.г. Многократно административните ръководители на ПРБ и СГП са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, но в същото време следва да се има предвид, че наред с вътрешното убеждение, при произнасяне по наказателно производство, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства", се казва в позицията.

Преди седмица СГП поиска да арестува Тупарев с постоянна мярка за неотклонение заради дело за предполагаема измама - но съдът не само пусна продуцента на свобода без каквото и да е ограничение, но и тотално отхвърли твърденията на Петров за извършено престъпление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Нора, за която няма невъзможни неща

От юрист без спортен бекграунд до вдъхновяващ бегач с мечта за Ню Йорк

11:16 - 03.07.2024
Важно днес

ДПС изключи Рамадан Аталай от групата си

Той вече е вторият независим депутат от Движението

09:41 - 03.07.2024
Важно днес

Рамадан Аталай проговори: Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма и с поголовен натиск

Депутатът показа писмо от Доган и потвърди, че мма разрив между него и Пеевски

08:16 - 03.07.2024