Сърбия изгаси пожар в "китайски" мол с руски хеликоптер и се похвали, че скоро ще е суперсила на Балканите Снимка: © MВР Сърбия

Сърбия се готви да стане суперсила в региона на Балканите по гасене на пожари, при това с руска техника. Това се разбра от думите на президента Александър Вучич по време на гасенето на голям пожар, избухнал тази сутрин в китайски търговски център в Белград.

Потушаването на огъня продължи няколко часа, като в него се включиха над 70 местни пожарникари, както и три хеликоптера.

Именно единият хеликоптер, произведен в Русия, според Вучич е помогнал в голяма степен за това пожарът да бъде овладян.

"Колкото съм нещастен заради пожара, толкова съм и щастлив, защото хората могат да видят с каква техника разполагаме. За първи път показахме единия от двата хеликоптера Ка-32, които купихме от Русия", изтъкна Вучич.

Пред медиите той обяви, че през следващите две години ще бъдат купени още два такива хеликоптера, "ако има достатъчно средства".

"Тогава ще станем абсолютна супер сила в гасенето на пожари не само на Балканите, но и в югоизточна Европа,” убеден е Вучич.

Основната версия за пожара в търговския център е експлозия на газови бутилки в заведение за бързо хранене.

По информация на местните власти няма пострадали хора, но много от собствениците на магазините в търговския център са изгубили голяма част от стоката си.

Началникът на сектора за извънреди ситуации към министерството на вътрешните работи Лука Чаушич обясни, че гасенето на пожара е било допълнително затруднено заради многото пластмасови стоки и платове, като част от тях са били складирани дори на покрива на сградата.

"За съжаление имаме опит с големия пожар в същия търговски център през 2021 година, когато успяхме да спасим около 300 обекта, но най-големият проблем при такъв тип пожари са именно леснозапалимите материали, които тук се намират в големи количества," каза Чаушич.

В следобедните часове огънят, обхванал около 2000 кв.м., беше овладян.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024