Сърбия ще връща задължителната казарма, но казва, че не вижда опасност от война Снимка: © Getty Images

Генералният щаб на сръбската армия предлага официално да бъде върната задължителната военна служба в страната. Идеята е съпроводена с обяснението, че Сърбия не се готви за война, а само укрепва бойните си способности.

В предложението, което вече е предадено на президента на страната Александър Вучич, е записано, че това се прави, за да се осигури по-добра защита на държавата, без да се уточнява дали как е застрашена тя.

"С цел повишаване на способността за защита на войските на Сърбия чрез подмладяване на редовния и резервния ѝ състав, Генералният щаб предприема тази инициатива и предлага на президента на страната и върховен главнокомандващ на сръбската армия Александър Вучич отново да бъде въведена задължителна военна служба, която да продължава до четири месеца," се посочва в официалното съобщение на Министерството на отбраната.

В допълнение се казва още, че до предложението се е стигнало, след като детайлно е била разгледана ситуацията около сигурността и “предизвикателствата пред Сърбия като държава, която спазва военен неутралитет”.

Под военен неутралитет в случая следва да се разбира категоричният отказ на Сърбия да се присъедини в какъвто и да е момент към НАТО.

Според резолюция на ООН обаче при определени обстоятелства страната има право да изпрати свои сили за сигурност в Косово.

Така Сърбия временно разположи войска по границата си с непризнатата от нея държава след нападението в село Банска миналия септември, когато при сблъсък между косовската полиция и въоръжена група сърби, бяха убити един полицай и трима сърби.

"Съставът на армията трябва да бъде обновен. Цели 13 поколения не са влизали задължително в казарма, т.е. войските ни са загубили тези 13 поколения. Това не значи, че се подготвяме за война или че се очакват размирици," обясни мотивите си Вучевич пред проправителствената телевизия Hepi.

Идеята вече беше лансирана лично от министър на отбраната Милош Вучевич, но тя не е нова.

За връщането на военната служба още през 2022 г. заговори президентът Вучич, а преди това - и тогавашният министър на отбраната Небойша Стефанович.

Oще тогава няколко неправителствени организации се обявиха "против", като определиха евентуалното връщане на задължителната казарма като "цинична пропаганда в полза на патриархалния контрол и страха."

Предложението няма как да не бъде прието от президента Вучич, тъй като министърът на отбраната е смятан за един от най-приближените хора на семейството на държавния глава.

Неслучайно бившият кмет на Нови Сад застана начело на управляващата вече 12 години Сръбска прогресивна партия (СПС), след като президентът се отказа от тази функция.

Ако бъде въведена задължителната военна служба, Сърбия ще се нареди сред малкото държави в Европа, които също я премахнаха, а след това я върнаха като Швеция, Литва и Грузия.

Държавите, които никога не са я премахвали, са Швейцария, Норвегия, Дания, Финландия, Австрия, Турция, Естония, Русия, Беларус, Украйна, Гърция и Кипър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024