• Със 123 гласа Народното събрание гласува недоверие на правителството на Кирил Петков.
  • Всички без един народни представители участваха в гласуването - подкрепа на кабинета дадоха 115 души, а гласът на Рамадан Аталай от ДПС се оказа грешно отчетен в тяхна полза.
  • "За мен беше чест да водя правителство, свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова", каза Кирил Петков в речта си.
  • Предстои кабинетът да подаде оставка и да започнат нови консултации за съставяне на правителство - по конституция първият мандат се полага на "Продължаваме промяната" като най-голяма парламентарна група
  • Това е първият успешен вот на недоверие от 1989 г. насам.

Как изглеждаше площад "Народно събрание" след вота:

20:20 ч. - Корнелия Нинова - Най-тежкият вариант са избори, длъжни сме да опитаме да съставим нов кабинет

"Умишлено ще ни вкарат в криза. Предупреждавам, че есента и зимата ще бъдат тежки. Трябва пълна мобилизация, за да помогнем на народа. Преди изборите трябва да свършим работа. БСП е готова винаги за избори. Свалянето на правителството ще се изрази в хаос, нестабилност, липса на парламент, който да взима решения по важните въпроси. Ако ПП ни поканят на разговори, ще се включим в тях. Смятам, че коалиционното споразумение трябва да се актуализира, защото от декември се случиха много промени, каза председателят на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова.

20:00 ч. Вицепремиерът Асен Василев прогнозира, че ще се стигне до предсрочни парламентарни избори през септември 2022 г. заради невъзможността на Народното събрание да излъчи работещо мнозинство след вота на недоверие.

Асен Василев прогнозира избори през септември

19:44 ч. - Членовете на правителството излязоха на площада сред гражданите.

"Това е само една стъпка. Ние ще продължим да правим това, за което сме дошли", каза Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП. "Хората зад нас показват, че тази промяна е необратима и път назад няма".

19:39 ч. Правителството не спечели вота, но демонстрацията в негова подкрепа става все по-голяма на площад "Народно събрание".

Всички пресечки, които стигат до сградата на парламента, са пълни с хора, като продължават да идват и още.

Речта на Кирил Петков след гласуването:

"За мен беше чест да водя правителство, свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова. Това, което те не разбраха, е, че не могат да спечелят така българския народ. Ние ще продължим тази битка и един ден ще имаме България без задкулисие. Без мафия. Една нормална и успешна държава. Благодаря ви".

Целият запис от заседанието по вота на недоверие:

19:24 ч. - Десислава Атанасова от ГЕРБ излезе да прочете декларация от името на групата, но в този момент всички министри и депутати от ПП, БСП и ДБ напуснаха пленараната зала.

Атанасова отчита "историческото събитие", че за първи път вотът на недоверие срещу кабинета е успешен. В залата останаха депутатите от "Има такъв народ" , ГЕРБ и част от ДПС, които решиха да се върнат обратно.

Председателката на ПГ на ГЕРБ реши да посвети декларацията си на темата за Северна Македония, като атакува Кирил Петков за това, че не е представил становището на Министерски съвет.

Атмосферата в залата:

19:21 ч. - Единственият отрицателен вот от ДПС се оказа грешка. Рамадан Аталай излезе на трибуната, за да обясни, че гласът му е неправилно отчетен, с което развесели залата.

Веднага след гласуването цялата група на ДПС напусна залата. Депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова съобщава, че в същия момент са си тръгнали и депутатите от "Възраждане" - заедно с групата на Мустафа Карадайъ.

19:17 ч. - 123 гласа свалиха кабинета на Кирил Петков

19:15 ч. - Вотът на недоверие е успешен при първото гласуване. ПП поискаха прегласуване.

19:13 ч. - Георги Свиленски (БСП) поиска пряко предаване на гласуването по БНТ 1, а не БНТ2, както трябваше да е досега.

В пленарната зала има точно 239 депутати - това показа гласуването за решението. Липсва само Елена Гунчева ("Възраждане").

19:09 ч. - Минута преди началото на заседанието, пленарната зала на парламента е пълна, министрите също са по местата си. Регистрацията вече започва.

181 депутати се регистрираха, има кворум.


Народното събрание заседава извънредно в 19:10 ч., за да реши дали да гласува вот на недоверие на кабинета на Кирил Петков.

Вероятността за успех на опозицията е голяма, тъй като с отделянето на ИТН от управляващата коалиция противниците на кабинета вече са 125 души.

Делян Пеевски, който отсъстваше на последните няколко важни заседания, този път се появи на протеста срещу кабинета. Елена Гунчева от "Възраждане" обаче се оказа в болничен отпуск заради травма на крака и няма да участва във вота.

Кирил Петков: Щом Пеевски е на протест срещу кабинета, а площадът ни подкрепя, вотът няма значение

Какво ще стане, ако вотът е успешен?

Кабинетът ще подаде оставка, но ще продължи да изпълнява функциите си, докато Народното събрание не реши друго.

Оставката би била последвана от консултации, свикани от президента, след които той ще връчи мандат отново на "Продължаваме промяната" като най-голяма по численост парламентарна група.

При евентуален отказ или неуспех в предложението на нов състав на Министерски съвет в рамките на 7-дневен срок, мандатът ще бъде възложен на втората по численост група - ГЕРБ.

Изборът на партията, на която президентът би могъл да даде трети евентуален мандат, се пада върху него. Ако не се постигне съгласие и в трите хипотези, Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет и да насрочи нови избори.


Всичко за дебатите:

8 часа бурни дебати по вота на недоверие - гласуването ще е в сряда вечер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024