САЩ доставят на Украйна 1,1 млн. контрабандни боеприпаси, иззети от Иран Снимка: © Getty Images

Съединените щати са доставили на Украйна над 1 млн. боеприпаси, конфискувани от Иран в края на миналата година. Това съобщават американски военни.

Централното командване на САЩ (Centcom), което контролира операциите в Близкия изток, заяви, че патроните са били иззети от кораб, пътуващ за Йемен през декември. Това е станало след дело за конфискация, тъй като боеприпасите са били контрабандно пренасяни за йеменските хутски сили в нарушение на оръжейното ембарго на ООН. Съгласно международното право даден актив може да бъде иззет, ако се смята, че собственикът му е замесен в престъпна дейност.

"С това прехвърляне на оръжия действията на Министерството на правосъдието на САЩ за конфискация срещу един авторитарен режим сега пряко подкрепят борбата на украинския народ срещу друг авторитарен режим", заяви в сряда главният прокурор на Съединените щати Мерик Гарланд.

"Ние ще продължим да използваме всички правни правомощия, с които разполагаме, за да подкрепим Украйна в борбата ѝ за свобода, демокрация и върховенство на закона", допълни той.

Доставените боеприпаси са с калибър 7,62 мм и са използвани в пушки и леки картечници от съветската епоха.

Западните съюзници на Киев неотдавна предупредиха, че производствените им линии трудно издържат на темповете за производство и доставка на боеприпаси за въвлечената във война страна.

Иран подкрепя бунтовническите хути в продължаващата гражданска война в Йемен, но доставките на оръжия за тази групировка са забранени съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г. Гражданската война в Йемен започна през 2014 г., когато хутите поеха контрола над столицата Сана и отстраниха правителството на страната.

Сваленото правителство остава международно признатата власт в страната и е подкрепяно от коалиция от държави в региона, както и от САЩ и Великобритания.

По-рано през седмицата председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауъер заяви, че западните правителства и производителите на оръжие трябва да "увеличат производството с много по-бързи темпове", тъй като "дъното на бъчвата вече се вижда".

Той обясни, че десетилетия на недостатъчни инвестиции за отбрана са довели до това, че дори в началото на войната запасите от боеприпаси на страните от НАТО са били наполовина пълни или дори празни.

"Икономиката, която изградихме заедно за последните 30 години в нашите либерални икономики, е подходяща за много неща, но не и за въоръжените сили, когато се води война", каза Бауъер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024