САЩ и ЕС търсят разбирателство за климата - и единен фронт срещу Китай Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се договориха за серия от стъпки относно търговския им спор им за субсидиите за чисти технологии. Това стана по време на среща в Белия дом в петък, съобщава "Politico".

Двамата лидери отправиха съвместно изявление, в което се казва, че двата съюза "незабавно" ще започнат преговори за укрепване на веригите за доставка на т.нар критични минерали, които се използват в електрическите превозни средства (EV).

Идеята е да се позволи на компаниите от ЕС да се възползват от ключови данъчни облекчения за електромобили, предвидени в американския закон за климата. Той предвижда стимули за закупуване на превозни средства, ако те са произведени до голяма степен в САЩ. От своя страна, Вашингтон ще намали глобалната си зависимост от Китай относно материалите, необходими за чисти технологии.

Правителствата ще започнат и "диалог за прозрачността на субсидиите" и ще определят краен срок за приключване на преговорите по стандартите за насърчаване на производството на стомана и алуминий с по-малко въглеродни емисии.

Посланието на Байдън и фон дер Лайен беше, че независимо от различията, които все още могат да имат в опитите си да подкрепят собствените си индустрии за чиста енергия, САЩ и Европа трябва да се справят с една и съща заплаха - Китай, глобалният лидер в тази индустрия.

Представители на Белия дом заявиха, че планират да се консултират с членове на Конгреса и работнически групи относно преговорите с Европейската комисия за материалите за електромобили.

Фон дер Лайен и други европейски лидери изразиха несъгласие със стимулите в Закона за намаляване на инфлацията, който Байдън подписа през август и който е в полза на произвежданите в САЩ електрически превозни средства. Законодателството предвижда, че за да могат американските потребители да ползват данъчен кредит в размер до 7500 долара при закупуване на електромобил, батерията на електромобила трябва да съдържа предимно минерали от САЩ или държава, с която САЩ имат споразумение за свободна търговия.

Европейската комисия отчасти реагира, като стартира свой собствен индустриален план за зелена сделка. Очаква се мярката да улесни значително прокарването на субсидии за зелени индустрии и обединяването на проекти в целия ЕС.

В изявлението си Байдън и фон дер Лайен говориха за сътрудничество и изтъкнаха "непазарните политики и практики" на Китай при обявяването на диалог за чистата енергия. Изявлението им е известно отклонение от икономическите и търговските тревоги, които доминираха в отношенията между тях през последните няколко месеца.

Двете страни също така ще съгласуват интересите си, за да се противопоставят на Русия и войната ѝ в Украйна. Те остават ангажирани да гарантират, че "Украйна ще има необходимата сигурност, икономическа и хуманитарна подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024