САЩ и Германия ще снабдят Украйна с модерни ПВО-системи след руската атака Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън се е съгласил да осигури модерни системи за противовъздушна отбрана на Украйна в телефонен разговор с Володимир Зеленски.

Решението идва часове след като Русия изстреля над 80 ракети срещу най-големите градове на Украйна в опит да отмъсти за взрива на Кримския мост.

Междувременно германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт обяви, че страната ще предостави ПВО-системите Iris-T SLM "бързо" в Украйна, след като руските нападения с ракети и дронове "тероризираха цивилното население".

IRIS-T SLM може да осигури защита от приближаващи ракети на височина до 20 км и разстояние до 40 км.

От Белия дом не посочват какви са конкретните системи, които Байдъм е обсъждал със Зеленски, но и досега Вашингтон е заявявал, че има намерения да предостави т.нар. NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems) на Киев.

CNN цитират свой източник от администрацията, който посочва, че руските атаки от 10 октомври не променят сметките за военната помощ на САЩ за Украйна, но държавата възнамерява да продължава да снабдява партньорската страна с ПВО-системи с малък и дълъг обхват.

Друг висш служител на администрацията казва, че досега Вашингтон е предоставил над 1400 системи "Стингър", заедно с въздушно разузнавателни и многофункционални радари.

"Помогнахме на съюзниците си да предоставят ПВО-системи от своите собствени наличности на Украйна - включително трансфера от Словакия на критично важната С-300 през април. Ще продължим да снабдяваме Украйна с всичко необходимо", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024