САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите в Йемен Снимка: © Централно командване на САЩ

Изтребители на САЩ и Великобритания са нанесли удари по 18 цели на хутите в Йемен, съобщиха от Пентагона.

Атаките са били насочени срещу складове, дронове, системи за въздушна отбрана, радари и хеликоптер на бунтовническата групировка, която контролира северната част на страната.

Те са били част от съвместна операция, подкрепена от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия.

Според Великобритания нападенията са в отговор на действията на хутите, които от месеци нападат кораби в Червено море и застрашават световната търговия.

"Целта на ударите е да отслаби боеспособността на хутите, които с атаките си застрашават световната търговия, плавателните съдове и живота на невинни моряци в един от най-важните райони за корабоплаването", се казва в съвместно съобщение на съюзниците.

В него се припомня, че до момента бунтовниците са извършили повече от 45 нападения над кораби, с което заплашват както световната икономика, така и регионалната сигурност и стабилност и затова техните действия изискват отговора на международната общност.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви малко след атаките, че САЩ "няма да се поколебаят да предприемат всички необходими действия, за да защитят човешкия живот и свободната търговия в този важен регион".

"Наш дълг е да защитим човешкия живот и свободното корабоплаване," каза в отделно изявление британският му колега Грант Шапс.

Междувременно хутите обявиха, че са атакували петролен танкер в Аденския залив. Според техен говорител става дума за кораба "Торм Тор", плаващ под флага на САЩ.

Преди седмица под техните удари попадна товарен кораб, плаващ от Саудитска Арабия за Варна. Екипажът му успя да се евакуира, но плавателният съд пострада тежко и има опасност да потъне. Той е натоварен с тор и ако химикалите попаднат във водата, може да се стигне до екологична катастрофа, предупредиха от Централното командване на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024