САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали Снимка: © Getty Images

САЩ и Обединеното кралство обявиха в петък, че ограничават търговията с метали с руски произход, включително алуминий, мед и никел, на световните борси и в търговията с деривати.

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че забраните ще бъдат "насочени" към руските приходи, спечелени в продължаващата война срещу Украйна.

"Като предприемем това действие по целенасочен и отговорен начин, ще намалим приходите на Русия, като същевременно ще защитим нашите партньори и съюзници от нежелани странични ефекти", каза тя, цитирана от Euronews.

Взетото решение следва ангажимента на държавите от Г-7, които през февруари заявиха намерение "да намалят приходите на Русия от метали".

Британски и американски официални лица обаче изразяват опасения относно забраната, като заявиха, че икономическото ѝ въздействие ще бъде незначително.

От избухването на войната САЩ и ЕС наложиха санкции на икономиката и елита на Русия, като замразиха активите на Централната банка на страната, намиращи се извън нея, и изключиха финансовите ѝ институции от системата за банкови съобщения SWIFT.

По-рано САЩ и Обединеното кралство наложиха санкции върху руското злато, газ и диаманти.

Каква е ролята на Китай?

Според оценка на Вашингтон продажбите на произведени в Китай металорежещи машини, микроелектроника и други технологии, които се използват в оръжията, в Русия нарастват.

Двама високопоставени служители от администрацията на Байдън твърдят, че през 2023 г. около 90% от микроелектрониката в Русия ще бъде с произход от Китай. Според тях Москва използва тези продукти за производството на ракети, танкове и самолети.

Китайски и руски структури работят и за съвместно производство на безпилотни летателни апарати на територията на Русия, уточняват служителите.

Базираните в Китай компании Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. и Hikvision предоставят оптични компоненти за използване в руските танкове и бронирани превозни средства, отбелязва европейското издание.

Пекин също така работи с Русия за подобряване на нейните сателитни и други космически способности за използване в Украйна - развитие, което според официалните лица може в дългосрочен план да увеличи заплахата, която Русия представлява в Европа.

Като се позовават на секретни разузнавателни данни, служителите заявяват, че САЩ са установили още, че Китай предоставя на Русия снимков материал за войната ѝ срещу Украйна.

Джо Байдън и преди е изразявал директно пред китайския президент Си Дзинпин опасенията си относно непряката подкрепа на Пекин за военните усилия на Русия.

Междувременно стана ясно, че Берлин ще изпрати нови системи "Пейтриът" и още ракети за противовъздушна отбрана на Киев.

Това се случва на фона на продължаващите руски атаки срещу украинските електроцентрали, които пречат на енергийните доставки в страната.

Володимир Зеленски благодари на германския канцлер Олаф Шолц в социалната мрежа Х и призова лидерите на другите европейски държави да помогнат в момент, когато западната военна помощ намалява, а руските войски преминават в настъпление.


Снимки от руската атака по украинска електроцентрала Русия взриви ключова електроцентрала край Киев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024