САЩ изпращат на Украйна още оръжия на стойност 100 млн. долара Снимка: © Getty Images

Вашингтон ще изпрати нова военна помощ на Украйна, която ще включва допълнителни оръжия на стойност 100 млн. долара. Те ще бъдат дадени от съществуващите запаси на САЩ, включително артилерия и боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана.

Пакетът беше обявен по време на изненадващо посещение на американския военен министър Лойд Остин в Киев. След като пристигна в украинската столица с влак от Полша, Остин се срещна с президента Володимир Зеленски, министъра на отбраната Рустем Умеров и началника на Генералния щаб генерал Валерий Залужний.

Помощта ще включва и още една високомобилна артилерийска ракетна система "HIMARS". Остин заяви, че усилията на Украйна да се защити от агресията на руските сили "са от значение за останалата част от света" и че подкрепата на САЩ ще продължи "в дългосрочен план".

Оръжията, които ще бъдат изпратени, са част от вече одобрени от Конгреса на САЩ средства за нейното финансиране.

Остин, придружаван от висшия американски генерал в Европа, беше сниман да се усмихва и да се ръкува с украинския президент Володимир Зеленски. Това бе първото посещение на Остин в Киев от април 2022 г. насам.

"Посланието, което ви нося днес, г-н президент, е, че Съединените американски щати са с вас. Ние ще останем с вас за дълъг период от време", каза американският военен министър.

Откакто Русия започна инвазията си през февруари 2022 г., Съединените щати са предоставили на Украйна повече от 44 млрд. долара под формата на военни помощи.

Визитата на Остин идва в момент на засилващо се разделение по въпроса за помощта за Киев в Конгреса на САЩ. Някои американски законодатели смятат, че трябва да се дад приоритет на помощта за Израел, дори когато представители на американската отбрана подчертават, че Вашингтон може да подкрепи и двамата си съюзници едновременно.

В изявление в понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова законодателите да одобрят по-голяма помощ.

"Изключително важно е Конгресът да предприеме действия в подкрепа на Украйна, като приеме искането на президента за допълнително финансиране. Подпомагането на Украйна да се защити ... помага да се предотврати по-голям конфликт в региона и възпира бъдеща агресия, което е важно и за нашата сигурност", заяви Блинкен.

Междувременно украинските сили в момента се опитват да се справят със засилващите се руски атаки около разрушения източен град Бахмут, който беше превзет от Москва през май. Говорителят на украинските сухопътни сили Володимир Фитьо заяви, че руските войски са съсредоточили атаките си върху Клишчиевка - близко село в района, освободено от украинските войски през септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024