САЩ изтеглят от въоръжение термоядрена бомба с мощност до 1,2 мегатона Снимка: © Getty

САЩ решиха да изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна глава и да се откажат от плановете за ядрена крилата ракета с морско изстрелване.

Това пише в новата версия на Стратегията за национална отбрана на САЩ, която Пентагона публикува в четвъртък.

„Гравитационната бомба B83-1 ще бъде оттеглена заради увеличаващите се ограничения на нейните възможности и нарастващите разходи за поддръжка. В краткосрочен план ще използваме (други) съществуващи средства за заплаха срещу укрепени и силно защитени цели. Министерството на отбраната на САЩ работи с партньори в диалог и като се вземат предвид съществуващите концепции, ще разработим постоянни средства за по-ефективно поразяване на такива цели.

Освен това ще отменим програмата за производство на ядрена крилата ракета с морско изстрелване", пише в документа.

Плановете за унищожаване на термоядрената бомба B83-1 бяха обявени от Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ преди най-малко шест години.

Тогавашният министър на енергетиката Ърнест Мониз каза, че това е било „последното оръжие от клас мегатон в ядрения арсенал на САЩ“. Мощността на бомбата B83-1 е до 1,2 мегатона. За сравнение: мощността на атомните бомби, хвърлени от САЩ през 1945 г. върху Хирошима и Нагасаки, е съответно около 15 и 25 килотона.

Плановете за създаване на ядрена крилата ракета с морско базиране бяха счетени от военното ведомство на САЩ за излишни. Стратегията подчертава, че те „вече не са необходими“ с оглед на редица други налични ядрени оръжия, които се разработват от Вашингтон.

Сегашната администрация на САЩ наскоро даде знак за намерението си да се откаже от програмата за производство на въпросната ракета.

Въпреки това в защита на продължаването на тези разработки преди това публично се изказаха редица американски военни лидери, включително председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024