САЩ конфискуваха суперяхтата на деветия най-богат руснак Снимка: © Twitter

Американските власти изпращат в Хавай суперяхтата на руския милиардер Сюлейман Керимов, която иззеха по-рано миналата седмица. Решението се счита за голяма победа в американските опити да конфискуват руски активи на известни олигарси от страната в отговор на руската инвазия в Украйна.

106-метровата яхта "Амадеа" е на стойност от близо 325 млн. долара. Тя вече плава под американски флаг и се обслужва от изцяло нов екипаж, който плава към Хавайските острови. До момента плавателното средство се намираше във Фиджи, където на 7 юни Върховният съд отмени забраната яхтата да бъде премествана.

"Има логика, че отива в Хонолулу, тъй като това е най-близкото американско пристанище, на което тя може да остане преди да бъде предприета някаква процедура. Това е съвсем логична дестинация", казва Иън Ралби, главен изпълнителен директор на IR Consillium - консултантска компания за морско право и сигурност.

Какво точно ще се случи с кораба е ситуация, която ще се следи внимателно. Редица бизнесмени и олигарси са обжалвали подобни решения за изземане на активи. Американското правителство най-вероятно ще бъде изправено пред предизвикателства, когато вземат решение да продадат многомилионните плавателни средства, заедно с други активи.

Яхтата е собственост на Сюлейман Керимов - смятан за деветия най-богат руснак. Милиардерът попада в обкръжението както на Путин, така и в кръга на лидера на Чечня Рамзан Кадиров. Керимов има акции в "Газпром", "Уралкали" и "Сбербанк", а до април притежаваше и 76% от Polyus Gold - това е най-големият руски производител на злато.

До момента близо 12 луксозни яхти на руски граждани са задържани от властите в отговор на руската инвазия в Украйна.

Американският президент Джо Байдън настоя за законодателство, предложено от депутатите в Камарата на представителите, което да позволи на САЩ да конфискуват яхти и други активи на санкционирани руски граждани. ЕС обмисля подобни мерки.

ФБР откри доказателства за престъпления на яхтата на деветия най-богат руснак


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024