САЩ могат да спрат финансовата помощ за Грузия заради закона за чуждите агенти Снимка: © Getty Images

САЩ предупредиха, че отношенията им с Грузия са изложени на риск след окончателното приемане на "закона за чуждите агенти".

Текстовете, срещу които протестират гражданите, задължават неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от приходите си от чужбина, да посочват дали са финансирани от "организация, обслужваща интересите на чужда държава".

Помощникът на държавния секретар на САЩ Джеймс О'Брайън определя закона като "вдъхновен от Кремъл", тъй като напомня на руските закони от 2012 г. , които се използват за заглушаване на критици от Владимир Путин, отбелязва британският Guardian.

„Ако законът продължи напред, без да отговаря на нормите на ЕС и този вид реторика и клевети срещу САЩ и други партньори не спрат, мисля, че отношенията са изложени на риск“, казва О'Брайън.

Той припомня, че САЩ са подпомогнали Грузия с милиарди долари за възстановяване на страната след разпадането на Съветския съюз, стотици милиони са предвидени и като бъдещи инвестиции. О'Брайън предупреждава, че ако спортният закон не бъде преразгледан, Вашингтон може да преустанови планираната финансовата помощ за Тбилиси.

„Ако този закон бъде приет, това ще ни принуди да преоценим фундаментално отношенията си с Грузия“, казва и прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Очакванията са президентът Саломе Зурабишвили да наложи вето върху текстовете, но не е изключено то да бъде преодоляно в парламента и действието на спорния закон да продължи.

Снощи стотици служители на грузинските спецчасти бяха изпратени пред сградата на парламента. В социалните мрежи има видеоклипове, на които се вижда как част от тях гонят протестиращи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024