САЩ може да забави одобрението на AstraZeneca - спря производството ѝ в завода с бракуваните ваксини на J&J Снимка: © Getty Images

САЩ може да се забави с одобрението на ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19, защото спира производството ѝ в завода в Балтимор, където само преди няколко дни бяха бракувани 15 млн. дози от препарата на Johnson & Johnson.

Новината съобщи The New York Times, позовавайки се на федералните здравни власти. Ходът е определен като „необикновен“, защото се дава „картбланш“ за производство на еднодозовата J&J, а AstraZeneca трябва да търси друго предприятие, в което да произвежда препаратите си в САЩ.

Производителите, работещи в Балтимор, смесиха съставки на ваксината на J&J и AstraZeneca/Oxford, което принуди регулаторите да обявят партидата от 15 млн. дози за неизползваема.

15 млн. дози на Johnson & Johnson са бракувани в САЩ заради производствен проблем

Здравният департамент е поискал от Johnson & Johnson да състави нов лидерски екип, отговарящ за производството на препарата в Балтимор. Властите са притеснени, че смесването на съставките на двете ваксини ще „подкопае общественото доверие“ в препаратите срещу Covid-19.

AstraZeneca, която все още не е одобрена за употреба в САЩ, се изправя пред поредните проблеми. Само преди дни Германия, Нидерландия и Канада спряха употребата ѝ при хора под 60 години, докато се разследват странични реакции като тромбоза.

Говорител на Emergent обяви пред NYT, че компанията ще продължи да произвежда дози от AZ/Oxford, докато не получи наставления за промяна в договора с федералното правителство.

За разлика от AstraZeneca, J&J вече е одобрена в страната. Все още не е ясно кога регулаторът FDA планира да разгледа одобрението на ваксината на британско-шведската компания.

Здравните власти обсъждат възможността да работят заедно с производителите от AZ, за да „адаптират ваксината“ към новите варианти на Covid, пише NYT. Освен това от компанията обявиха, че ще работят с администрацията на президента Джо Байдън, за да намерят нов завод, в който да произвеждат препаратите си на територията на страната.

От Johnsom & Johnson заявиха, че поемат „пълна отговорност“ за грешката, която направи 15 млн. дози неизползваеми. Те обещават, че ще доставят общо 100 млн. на американското правителство до края на май.

САЩ има договори с Мексико и Канада да им предостави около 4 млн. дози на AstraZeneca, произведени в страната.


Новите ваксини от Pfizer: Не Курц, а ЕС поправи грешката на България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024