САЩ наложиха санкции на "Москвич", "АвтоВАЗ" и още близо 100 компании Снимка: © Screenshot Колеса.ру

Министерството на финансите на САЩ разшири списъка със санкции срещу Русия, като в него вече влизат автомобилните компании "Москвич" и "АвтоВАЗ", производителя на "Лада".

Голямата "гордост" на руската икономика в последните 2 години е възобновената съветска марка "Москвич" - автомобилите обаче са изцяло китайско производство на Jac Motors, като само се сглобяват в Москва.

В групата попадат близо 100 компании - и то не само от Русия, както и физически лица, сред които са и трима от най-богатите руснаци Игор Алтушкин, Искандер Махмудов и Андрей Бокарев.

"Москвич" и "АвтоВАЗ" са добавени без по-конкретни мотиви извън това, че "оперират или са оперирали в производствения сектор на икономиката на Руската федерация". Това е част от политиката на Г-7 за санкции срещу индустриалната база и строителния бранш в Русия.

Черният списък вече включва и няколко компании, които са базирани в Финландия, Белгия, ОАЕ, Словения, Турция и Централноафриканската република.

Финландските дружества са групирани в мрежите Siberica и Luminor, които са участвали в износ на различен тип електроника за Русия като камери за дронове, високотехнологични оптични филтри и литиеви батерии.

AGD Diamonds, например, се занимава с изследвания, добив и преработка на минерали, а тяхна дъщерна фирма е регистрирана в Белгия.

Турска компания Margiana Insaat Dis Ticaret Limited Sirketi е обвинена за това, че е част от веригата на доставки за производството на руски военни дронове, използвани във войната в Украйна. Друго дружество на име Demirci Bilisim Ticaret Sanayi Limited Sirketi е изнасяло сензори и измервателни прибори за Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024