САЩ наложи вето на резолюцията на ООН за незабавно прекратяване на огъня в Газа Снимка: © Getty Images

Вашингтон наложи вето на искането на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня в Газа. Въпреки това от няколко дни Съединените щати оказват натиск върху Израел да направи повече за защитата на палестинските цивилни в ивицата.

Часове преди САЩ да наложат вето на резолюция на Съвета за сигурност, подкрепена от по-голямата част от членовете му, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че никъде в Газа цивилното население не е в безопасност.

Тринадесет страни от 15-членния съвет гласуваха в подкрепа на проекторезолюцията, представена от Обединените арабски емирства. Великобритания се въздържа.

"Ние не подкрепяме призива на тази резолюция за нестабилно прекратяване на огъня, което само ще посее семената на следващата война", заяви заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд, предава „Ройтерс“.

Съединените щати и Израел смятат, че ново прекратяване на огъня ще бъде в полза само на „Хамас“, която на 7 октомври извърши най-кървавата атака в историята на Израел.

Вашингтон все пак подкрепя „паузи“ като седемдневното спиране на сраженията наскоро, при което „Хамас“ освободи десетки заложници и се увеличи потокът от хуманитарна помощ за ивицата.

Сделката се разпадна на 1 декември, като двете страни взаимно се обвиняваха за провала ѝ.

Палестинският пратеник на ООН Рияд Мансур заяви пред Съвета, че гласуването означава, че "милиони палестински животи са под въпрос".

Еззат Ел-Решик, член на политическото бюро на „Хамас“, осъди ветото на САЩ като "нехуманно".

"Прекратяването на огъня ще бъде възможно само при връщането на всички заложници и унищожаването на "Хамас", отговори посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан.

В петък Белият дом изрази загриженост за хуманитарната обстановка в ивицата Газа, като отново призова Израел да направи повече за намаляване на жертвите.

„Със сигурност всички признаваме, че може да се направи повече, за да се опитаме да намалим жертвите сред цивилното население“, заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Ден по-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен използва далеч по-остър език, като настоя, че е наложително Израел да предприеме стъпки за защита на цивилното население на Газа.

И наистина остава разминаване между намерението да се защити цивилното население и действителните резултати, които виждаме на място“, каза Блинкен на пресконференция в четвъртък.

Гутериш описа ситуацията в ивицата като „критична точка“, като добави, че сривът на хуманитарната система в Газа може да доведе до пълен срив в обществения ред.

На този фон и двете страни съобщават за ожесточаване на боевете в северните и южните райони на Газа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024