САЩ прехванаха руски бомбардировачи край Аляска,  F-35 eскортира самолети на Москва над ЕС

Руски стратегически бомбардировачи и изтребители са засечени от противовъздушната отбрана на САЩ в международното въздушно пространство в близост до небето над Аляска, съобщи Ройтерс, като се позовава на съобщение на Северноамериканското командване за въздушна и космическа отбрана (NORAD). Бойните руски машини не са навлезли в пространството на САЩ или Канада, но два изтребителя F-16 са ги прехванали във въздуха.

Новината идва в същия ден, в който Министерството на отбраната на Нидерландия съобщи, че два негови изтребителя F-35 са били вдигнати, за да прехванат и ескортират три руски военни самолета близо до Полша. От публикуването изявление на нидерландските власти се разбира, че "неидентифицираните в началото самолети са доближили полския район на отговорност на НАТО откъм Калининград". Това е руският ексклав, заключен между Полша и Литва на брега на Балтийско море. В случая с нарушеното въздушно пространство на страни членки на Алианса и ЕС става дума за разузнавателен самолет Ил-20М и два изтребителя Су-27.

Кремъл до момента не е коментирал случая в Европа. По отношение на прехванатите самолети в близост до Аляска руското министерство на отбраната обаче заяви в сряда, че са извършени няколко полета над международни води през последните дни, включително в Берингово море между Аляска и Русия.

Става дума за два стратегически ракетоносача Ту-95 МС, които са преминали над Берингово море, придружени от изтребители Су-30. Подобри „рутинни“ според Москва полети са извършени на север от Норвегия и над международни води близо до Далечния изток на Русия. Руското министерство не съобщава, че самолетите му са били прехванати.

„Пилотите на далечната авиация редовно извършват полети над неутралните води на Арктика, Северния Атлантик, Черно море, Балтийско море и Тихия океан“, твърдят още руските власти.

Северноамериканските сили за сигурност са в повишена готовност, след като в последните дни предполагаем китайски балон за наблюдение премина във въздушното пространство на САЩ, а впоследствие бе свален. В следващите дни същото се случи и с други "неидентифицирани летящи обекти" над страната.

Русия е извършвала полети над Берингово море и преди, но сега бойната готовност в региона е засилена, след като Русия нападна независима Украйна на 24 февруари 2022 г. и води пълномащабна война в Европа на украинска територия.

Държавите членки на НАТО засилиха съществено военните учения в Арктика през последните години, тъй като Русия разшири и обнови военната си инфраструктура в региона, припомня Ройтерс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024