САЩ приветстваха Зеленски с нов пакет военна помощ за 1,85 млрд. долара и системи Patriot Снимка: © Twitter/Christopher Miller

Съединените щати ще изпратят допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 1,85 млрд. долара, която ще включва и предоставяне на система за противовъздушна отбрана Patriot.

Новината беше обявена от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и идва в деня, в който украинският президент Володимир Зеленски ще посети Вашингтон за среща с президента Джо Байдън. Британската обществена медия BBC съобщава, че Зеленски вече се намира на американска територия.

Това е първата официална визита на Зеленски извън Украйна от началото на войната преди близо 300 дни. Очаква се той да държи реч и пред Конгреса на САЩ.

Новата американска помощ в размр на 1 млрд. ще даде на Украйна "разширени възможности за противовъздушна отбрана и прецизни удари", както и допълнителни 850 млн. долара за подпомагане на сигурността, посочи Блинкен.

В нея влиза и предоставянето на Patriot - една от най-модерните американски системи за противовъздушна отбрана, която предлага защита срещу самолети и балистични или крилати ракети.

"Днешната помощ за пръв път включва системата за противовъздушна отбрана Patriot, способна да сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег и самолети със значително по-висок таван от предоставените преди това системи за противовъздушна отбрана", се казва в изявлението, публикувано от Държавния департамент на САЩ.

Блинкен посочва, че САЩ възнамеряват да продължат да работят в тясно сътрудничество с "повече от 50 съюзници и партньори по света в подкрепа на народа на Украйна, който защитава свободата и независимостта си с изключителна смелост и безгранична решителност".

По-рано Зеленски заяви, че посещението му в САЩ има за цел да укрепи "устойчивостта и отбранителните способности" на Украйна на фона на продължаващите руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024