САЩ: Русия е изгубила над 20 000 войници при боевете край Бахмут Снимка: © Getty Images

Над 20 000 руски войници са убити през последните 5 месеца при боевете край Бахмут в Украйна. Общият брой на загиналите и ранените военнослужещи от руската армия и наемническата групировка "Вагнер" достига до над 100 000 души.

Това показват анализите на Белия дом, които бяха представени от съветника на Джо Байдън по въпросите на сигурността Джон Кърби.

Половината от убитите войници от нападението срещу Бахмут са наемници на "Вагнер", сред които има и осъдени криминални престъпници, освободени от затворите на Русия и изпратени като "пушечно месо" на фронта.

"Опитът на Русия за зимна офанзива в Донбас, която трябваше да мине през Бахмут, се провали. През декември 2022 г. Русия започна мащабна офанзива по няколко линии, включително към Въгледар, Авдиивка, Бахмут и Креминна. Повечето от тези операции бяха блокирани и се провалиха. Русия не успя да превземе каквато и да е стратегически важна територия", каза още Кърби.

Руската армия постига известен напредък в Бахмут, но това се случва на "ужасна цена", а отбраната на украинските сили в района остава силна.

Американското разузнаване смята, че Русия е изчерпала военните си запаси и силите на военнослужещите си.

По-голямата част от наемниците във "Вагнер" са изпратени на фронта в Бахмут без достатъчна бойна подготовка, лидерство или "усет за организационно командване и контрол".

Кърби посочва, че огромните човешки загуби на руската армия за последните пет месеца са тройно по-големи от една от най-тежките кампании на силите на САЩ по време на Втората световна война - битката при Гуадалканал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023