САЩ: Русия плаща над 300 млн. долара на политици по света. И те ще бъдат обявени публично Снимка: © Getty Images

Русия е "инвестирала" над 300 млн. долара в политически партии, отделни политици и високопоставени длъжностни лица в чужбина с цел да "подкопае демокрацията в засегнатите държави". Парите са били превеждани от 2014 г. насам в над 20 страни на четири континента, като цитираният размер е според откритите доказателства - вероятно има трансфери за стотици милиони, които не са засечени към момента.

Това са част от констатациите в доклад на разузнавателните служби на САЩ, за които съобщи CNN, позовавайки се на високопоставен служител от администрацията на президента Джо Байдън. В началото на лятото тази година американският държавен глава поръча на службите да изготвят справка за финансовата дейност на руските служби зад граница с цел намеса във вътрешните работи на различни страни.

Данни кои са конкретните държави, които са засегнати от опитите на Русия да влияе на обществените процеси чрез политическа корупция, засега не са изнесени публично.

"Разузнавателната общност на САЩ провежда частни брифинги за избрани държави относно руското тайно финансиране, насочено към специфичната им политическа среда. Запазваме поверителността на тези брифинги предвид чувствителността на данните и за да дадем възможност на тези държави сами да повишат интегритета си при провеждане на избори", заявява високопоставеният американски служител пред медията.

САЩ ще споделят констатациите от доклада на разузнавателната общност със страните, които са поканени на втората Среща на върха за демокрация, която ще се проведе през декември. Очаква се тогава данни в конкретика да бъдат официално оповестени.

Първата такава среща се проведе миналия декември - под егидата на Байдън. В нея участваха лидерите и представители от над 100 държави, сред които беше и България, представлявана от президента Румен Радев. Тогава Байдън съобщи, че Вашингтон ще отпусне над 220 млн. долара за година, за да "подсилим прозрачното и отговорно управление - включително в подкрепа на свободата на словото, борбата с корупцията, отстояване на демократичните реформи и насърчаване на демокрацията по целия свят".

Сега Белият дом се надява, че публичното споделяне на информацията за действията на Русия и кой е получавал тайно финансиране от Москва е един от начините за справяне със заплахите. Това ще доведе до повишаване на глобалната осведоменост за опасността от руското тайно политическо финансиране, стимулиране на други държави да се обърнат към САЩ със собствена информация за операциите на Русия и даване на ясна заявка, че задкулисното политическо влияние на Русия е "глобално явление, което изисква координирани действия", за да му се противодейства.

Москва и партиите, които тя подкрепя, също са "предупредени", че тази информация ще бъде публична.

"Като хвърляме светлина върху руските тайни политически инвестиции и опитите на Кремъл за подкопаване на демократичните процеси, ние предупреждаваме тези чуждестранни партии и политици, че ако приемат тайно руски пари, ние можем и ще ги разкрием", обясни още служителят в администрацията на американския президент, който анонсира, че докладът е готов.

Самите САЩ са изправени отново пред предизвикателството да се справят с чуждестранна намеса и кампании за дезинформация по време на предстоящите междинни избори в страната. През юли Държавният департамент във Вашингтон дори обяви награда до 10 млн. долара за информация за руската ферма за тролове, базирана в Санкт Петербург, нейния лидер - наричаният "готвача на Путин" олигарх Евгений Пригожин, и свързани с организацията други руски юридически лица и сътрудници, които се опитват да се намесят в изборите в САЩ".

"Целта на тази кампания за разобличаване е да се погледне отвъд Съединените щати, без да се отрича, че това е проблем и уязвимост, от която имаме и тук. Искаме да използваме кампанията за разобличаване, за да поставим нашия контекст в по-широката рамка на предизвикателството на руското тайно политическо влияние, което е глобално по своя характер", е позицията на Белия дом.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вече изпрати телеграма до посолствата по света, в която подробно се описват констатациите от доклада на разузнавателната общност. Той подробно описва методите на руската намеса, включително с пищни подаръци, пари в брой или криптовалута, движение на средства чрез фиктивни компании и мозъчни тръстове, както и използване на сметки и ресурси на руските посолства по света.

"За Русия ползите от "тайното политическо финансиране" са две: да развие влияние върху облагодетелствани лица и партии и да увеличи вероятността тези партии да се представят добре на изборите. Скритите връзки между тези партии и техните руски благодетели подкопават целостта на демократичните институции и общественото доверие в тях", се казва в телеграмата.

Конкретни случаи за намеса на Москва в политическите процеси в различни държави през годините чрез политическа корупция и влияние са разкривани - включително в Босна, Черна гора и Албания. Информация за финансиране на конкретни партии и политици също е ставала публична - например по отношение на италианския политик Матео Салвини, френската крайна десница на Марин Льо Пен и др.

Как Кремъл се опитва да се меси в изборите в Италия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024