САЩ санкционираха българска фирма, част от мрежа за заобикаляне на санкциите срещу Русия Снимка: © Getty

Фирма, регистрирана в България, се появи в списъка на санкционираните от САЩ с лица, нарушаващи забраните, наложени над Русия заради войната, която води в Украйна. По-рано днес Вашингтон обяви нови 22 физически и юридически лица от няколко държави, които за засечени да помагат на руския военно-индустриален комплекс. САЩ казват, че тези лица са свързани в мрежа.

Според документа на американското Министерство на финансите става въпрос за компанията "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" ООД (U-Stone Limited EOOD). Тя е регистрирана в София през 2019 г. Фирмата се занимава с "проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронно-изчислителна техника, производствена, консултантска, посредническа и търговска дейност и услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона."

Акционер и управител е Александр Волфович, потвърждава и проверка на Булевард България в Търговския регистър. Той е регистриран веднъж като кипърски гражданин в партидата на компанията - през 2019 г. До есента на 2022 г. е бил едноличен собственик. Сега основният дял във фирмата е на регистрирано в Обединените арабски емирства дружество. Лице с имената Александър Волфович отново фигурира в собствеността, но вече срещу името му пише "държава България".

Двамата синове на Александр Волфович - Станислав Волфович и Ариел Волфович, също са в списъка, обявен от Министерството на финансите на САЩ, като за тях Вашингтон казва, че имат ръководни роли в организации и дружества на друг от санкционираните - Игор Владимирович Зименков. А Търговският регистър свидетелства, че човек със същите имена е имал дял от "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" ООД до 2021 г.

Александър Волфович фигурира и в останалите санкционирани компании, чиято собственост се свързва със Зименков - 4 регистрирани в Кипър и една - в Израел, казват от американското финансово министерство.

Търговският регистър в България "издава" още една любопитна подробност - човек на име Александър Волфович (има разлика в изписването на първото име - б.р.) през ноември 2022 г. регистрира в Бургас фирма с името "Ю-Стоун Технолъджис" ООД. И срещу името на физическото лице пише "държава Израел".

Според САЩ лицата в "мрежата на Зименков" са участвали в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на високотехнологични устройства на руска компания - при това в периода, след като Русия започна пълномащабната си война в Украйна на 24 февруари 2022 г. и САЩ и ЕС наложиха още по-строги санкции за Москва.

Някои членове на "мрежата на Зименков" са подкрепяли държавни руски отбранителни предприятия като "Рособоронекспорт" OAO и държавната корпорация Ростех. Игор Зименков работи в тясно сътрудничество със сина си Джонатан Зименков и широка мрежа от физически и юридически лица с цел продажби на руски отбранителни продукти на правителства на трети страни. Според САЩ те са участвали в множество сделки за руска киберсигурност и продажба на хеликоптери в чужбина и са се ангажирали директно с потенциални клиенти на "Рособоронекспорт", за да позволят продажбите на руско военно оборудване.

В новия списък на САЩ като част от мрежата на Зименков фигурира и Макс Борисович Пифлакс (Maks Piflaks) - базиран в Узбекистан директор на Mateas Limited - едно от кипърските дружества, както и неговият син Гилад Пифлакс. До септември 2022 г. името Макс Пифлакс е записано като един от собствениците на регистрираната в София "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" ООД, след което прехвърля акциите си на Александр Волфович.

„Отчаяните опити на Русия да използва проксита, за да заобиколи санкциите, наложени от САЩ, показват, че санкциите са направили много по-трудно и по-скъпо за руския военно-промишлен комплекс да снабди отново военната машина на Путин“, каза заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо. „Насочването към проксита е една от многото стъпки, които Министерството на финансите и нашата коалиция от партньори предприеха и продължават да предприемат, за да затегнат прилагането на санкции срещу руския отбранителен сектор, неговите благодетели и неговите поддръжници", се казва още в съобщението на американската институция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024