САЩ ще дадат на Украйна ракети с по-голям обсег на действие и още системи Patriot и Javelin Снимка: © Getty Images

Съединените щати подготвят многомилиарден пакет за помощ за Украйна, който за първи път включва ракети с по-голям обсег на действие, предава Ройтерс. Пакетът от 2,2 милиарда долара, който ще бъде обявен по-късно тази седмица, включва също оборудване за системи за противовъздушна отбрана Patriot, прецизни боеприпаси и противотанкови оръжия Javelin.

Ройтерс цитира двама американски служители, запознати с въпроса.

Според доклада по-голямата част от пакета – около 1,725 ​​милиарда долара – ще бъде финансиран от фонда на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI). USAI позволява на администрацията на президента Джо Байдън да закупува оръжия директно от индустрията.

Средствата на USAI също ще бъдат използвани за закупуване на ново оръжие, Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) на Boeing и Saab, която има обсег от около 150 километра. Според производителя прецизната ракета се насочва по GPS, може да преодолява електронни заглушители, работи при всякакви метеорологични условия и може да се използва срещу бронирана техника.

Тези ракети са американо-шведска разработка и се пускат от установки HIMARS, поразямат цели на няколко десетки километра. Обсегът на сегашните ракети, които се изстрелват с HIMARS e до 80 км.

САЩ отхвърлиха исканията на Украйна за ракети ATACMS с по-голям обсег от 297 километра.

От нахлуването на Русия през февруари 2022 г. САЩ вече са предоставили около 27,2 милиарда долара помощ за сигурност на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024