САЩ ще доставят ракети на Украйна в рамките на нов пакет от помощи за $300 млн.

САЩ изпращат нова военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, включително ракети „въздух-земя“, артилерийски снаряди, гаубици и боеприпаси. Това е 37-ият пакет в подкрепа на нападнатата страна и идва преди очакваната пролетна контраофанзива.

Служители на Пентагона вече очертаха какво ще включва пакетът от помощи, а днес се очаква той да бъде обявен официално. По първоначални данни в него влизат например неуправляеми ракети Hydra-70, които се изстрелват от самолети. Включени са и неразкрит брой ракети за високомобилни артилерийски ракетни системи, или HIMARS, както и минохвъргачки, 155-милиметрови гаубици и противотанкови пушки Carl Gustaf.

Ракетите биха могли да помогнат на Украйна да отслаби руските сухопътни позиции и да осигурят въздушна подкрепа на настъпващите украински сухопътни сили, докато Киев планира пролетна офанзива.

Пакетът ще бъде финансиран с помощта на президентските правомощия за намаляване на средствата, които дават право на държавния глава да прехвърля стоки и услуги от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса при извънредни ситуации. Материалите ще бъдат взети от излишните запаси на САЩ. Това означава, че пакетът може бързо да бъде доставен на фронтовата линия.

Европейската комисия също така обяви финансиране в размер на 1 милиард евро за европейско производство на боеприпаси, което ще подпомогне снабдяването на Украйна, както и попълването на собствените запаси на Европейския съюз.

„Всичко е въпрос на бързина, бързина, бързина“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата си с чешкия президент Петр Павел във вторник.

С наближаването на пролетната контраофанзива на Украйна министърът на отбраната на страната Олексий Резников наскоро заяви, че подготовката е на „финалната права, когато ще можем да кажем: „Да, всичко е готово“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023