САЩ свалиха четвърти "неидентифициран летящ обект" над Мичиган Снимка: © Getty Images

Военновъздушните сили на САЩ свалиха четвърти пореден неидентифициран летящ обект, за който Пентагонът има данни, че е облитал военни бази и може да е използван за шпионаж.

Устройството е свалено от изтребител F-16 над езерото Хюрън в щата Мичиган по разпореждане на президента Джо Байдън.

В последните няколко дни се наложи свалянето на подобни обекти над Южна Каролина, Аляска и Канада. Вниманието на военните към тези инциденти се повиши след началото на февруари, когато беше засечен китайски балон. Устройството е преминал над забранени зони със значение за националната сигурност на САЩ и се смята, че е използвано за разузнаване в полза на Китай.

CNN дава обяснение защо едва сега Съединените щати повишиха подозрителността си към прелитащите обекти с неизвестен произход.

  • Според техни източници - едва преди една година разузнавателната общност е разработила технически методи, с които да се проследяват китайските шпионски балони.
  • Тази технология е позволила следене в почти реално време на движенията им по целия свят.
  • Версията на САЩ е, че Китай използва десетки подобни мисии по различни точки на света. С други думи - обектите не са нещо ново, просто сега вече са "видими" за наблюдението на ВВС.

В събота се стигна до напразно вдигане на изтребители, след като радарите засякоха летящ обект над щата Монтана, но той така и не беше открит.

Системата за противовъздушна отбрана NORAD обаче прихвана сигнал отново в неделя в близост до обекти на Министерството на отбраната.

Прелитащият обект не е представлявал физическа заплаха за нищо на земята, но е преценено, че трябва да бъде свален, защото застрашава сигурността на полетите и потенциално може да събира разузнавателна информация.

Дали това е така - ще се разбере, след като екипите успеят да намерят останките от "НЛО-то", паднали в езерото Хюрън.

До момента американските ВВС не изнасят публична информация за това какво точно представляват последните три свалени мишени и как са успявали да се задържат във въздуха, за да се появят във въздушното пространство на страната.

Не е ясно и дали те са свързани по някакъв начин с версията за шпионаж от Китай.

Ген. Глен ВанХерк от ВВС казва само, че те се различават от китайския балон като форма. Попитан дали тези обекти може да са "извънземни", той отказва да отрече тази хипотеза категорично.

"Ще оставя разузнавателните служби и контраразузнавателните служби да го преценят. Аз не съм изключил нищо. На този етап, продължаваме да проверяваме всяка заплаха или потенциална заплаха, която доближи Северна Америка в опит да я идентифицираме", казва той на въпрос от журналисти дали е възможно произходът на обектите да не е от Земята, а от космоса.

В Канада също тече операция по издирване на сваления над тяхна територия обект. По предварителни данни, той е бил по-малък от размера на китайския шпионски балон и е с цилиндрична форма.

"Все още има много неща, които не знаем. Затова анализът на този обект ще е много важен. Издиравателните екипи са на терен и го търсят, за да го анализират", казва премиерът на Канада Джъстин Трюдо пред журналисти.

Преди седмица Китай призна, че сваленият балон над Южна Каролина е техен, но правителството отрича да го е използвало за шпионаж. Те твърдят, че балонът е имал изследователски и метеорологични цели, но се е отклонил от маршрута си и е стигнал до Съединените щати по погрешка - армията обаче го прихвана, докато лети над военни обекти, което провокира съмнения доколко китайската версия е достоверна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024