САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара Снимка: © Getty Images

Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната продажба на 116 танка M1A1 Abrams, както и други превозни средства и боеприпаси за Полша в сделка на стойност от близо 3,75 млрд. долара, съобщава "Ройтерс".

Продажбата идва само няколко месеца след като Полша получи разрешение да закупи 250 танка M1A2, произведени от американската компания General Dynamics. Варшава се стреми да модернизира армията си и да се присподоби към новите геополитически реалности след началото на руската война в Украйна. Сега тя ще има възможност да реши дали да закупи комбинация от двете версии на танка.

Пакетът включва и превозни средства за изтегляне на повредени танкове, 8 щурмови моста и други съоръжения. Ще бъдат осигурени и хиляди модерни боеприпаси, включително бронебойни патрони, резервни части и техническа поддръжка, съобщиха от Пентагона.

Закупуването на танковете Abrams от Полша "ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като подобри сигурността на съюзник от НАТО, който е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Същевременно той съобщи, че е одобрил и продажбата на хеликоптери "Чинук" на договор с Южна Корея на стойност 1,5 млрд. долара. Вашингтон казва, че и двете продажби са в подкрепа на интересите на националната сигурност на САЩ и няма да променят основния военен баланс в двата региона, които са изправени пред заплахи от страна на Русия и Северна Корея, пише "Асошиейтед прес".

Въпреки одобрението на Държавния департамент, това не означава, че е подписан договор или че преговорите са приключили. Покупката обаче ще е значителна, тъй като ако бъде осъществена, Полша ще разполага с голям брой танкове Abrams - повече от целия танков флот на Франция, Италия, Великобритания и дори Германия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024