САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара Снимка: © Getty Images

Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната продажба на 116 танка M1A1 Abrams, както и други превозни средства и боеприпаси за Полша в сделка на стойност от близо 3,75 млрд. долара, съобщава "Ройтерс".

Продажбата идва само няколко месеца след като Полша получи разрешение да закупи 250 танка M1A2, произведени от американската компания General Dynamics. Варшава се стреми да модернизира армията си и да се присподоби към новите геополитически реалности след началото на руската война в Украйна. Сега тя ще има възможност да реши дали да закупи комбинация от двете версии на танка.

Пакетът включва и превозни средства за изтегляне на повредени танкове, 8 щурмови моста и други съоръжения. Ще бъдат осигурени и хиляди модерни боеприпаси, включително бронебойни патрони, резервни части и техническа поддръжка, съобщиха от Пентагона.

Закупуването на танковете Abrams от Полша "ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като подобри сигурността на съюзник от НАТО, който е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Същевременно той съобщи, че е одобрил и продажбата на хеликоптери "Чинук" на договор с Южна Корея на стойност 1,5 млрд. долара. Вашингтон казва, че и двете продажби са в подкрепа на интересите на националната сигурност на САЩ и няма да променят основния военен баланс в двата региона, които са изправени пред заплахи от страна на Русия и Северна Корея, пише "Асошиейтед прес".

Въпреки одобрението на Държавния департамент, това не означава, че е подписан договор или че преговорите са приключили. Покупката обаче ще е значителна, тъй като ако бъде осъществена, Полша ще разполага с голям брой танкове Abrams - повече от целия танков флот на Франция, Италия, Великобритания и дори Германия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023