Байдън: Смъртта на хуманитарни работници в Газа не е изолиран инцидент Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън отправи остри критики към властите в Израел след смъртта на седем хуманитарни работници, загинали при израелски въздушен удар в Газа в понеделник.

В писмена позиция той заяви, че е "възмутен и съкрушен" и, че подобни инциденти не трябва да се се случват. По думите му Израел не прави достатъчно, за да защити нито цивилните, нито хуманитарните служители в Газа.

"Това, което е още по-трагично, е, че това не е изолиран инцидент. Този конфликт е един от най-тежките в най-новата история по отношение на броя на убитите хуманитарни работници," казва Байдън.

Преди това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че страната му очаква инцидентът да бъде разследван, а хуманитарните работници - защитени.

"Тези хора са герои. Те влизат в огъня, а не бягат от него. Те показват на какво е способно човечеството в трудни моменти и трябва да бъдат защитени. Не трябва да има ситуации, в които хора, които помагат на други хора поставят себе си в огромен риск, " каза Блинкен.

По данни на ООН около 200 служители на различни хуманитарни организации са загинали в Газа от началото на конфликта между , започнал на 7 октомври миналата година. Тогава терористичната групировка "Хамас" нападна Израел, убивайки около 1200 цивилни, а други 240 взе за заложници.

Израелският президент Исак Херцог се извини официално за смъртта на служителите на неправителствената организация World Central Kitchen (WCK) , чийто конвой беше нападнат в Газа.

Загиналите са граждани на Полша, Великобритания и Австралия. Сред тях е имало и палестинци, както и един гражданин на САЩ и Канада с двойно гражданство. Работниците са пътували в два бронирани автомобила с логото на WCK.

Основателят на неправителствената организация, популярният шеф готвач Хосе Андерес, също директно обвини за удара израелските отбранителни сили.

Въпреки че придвижването им е било координирано с израелските отбранителни сили, конвоят е ударен, когато е напускал склада си в град Дейр ал Балах в Газа.

За независимо разследване по-рано призова и британският премиер Риши Сунак в разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Израелската армия призна, че е извършила грешка при удара. Самият Нетаняху заяви, че става дума за "трагичен случай на непреднамерен удар от страна на нашите въоръжени сили срещу невинни хора в ивицата Газа."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024