Снимка: © Getty Images

Най-популярното приложение за кратки видеоклипове TikTok се изправя пред нов политически проблем: Доналд Тръмп.

Платформата, управлявана от китайския стартъп ByteDance, е заплашена от забрана на територията на Съединените щати. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео даде сигнал в тази посока по време на интервю за Fox News.

На въпрос дали администрацията обмисля да прекрати достъпа на американските потребители до китайски социални мрежи - "особено TikTok" - Помпео отговаря следното:

"Колкото до китайските приложения, които хората имат в мобилните си телефони, мога да ви уверя, че Съединените щати ще се справят и с това. Не искам да изпреварвам президента, но работим по този въпрос".

Помпео предупреждава още, че ако потребителите не искат "личната им информация да попадне в ръцете на Китайската комунистическа партия", би трябвало да се въздържат от ползването на TikTok.

Говорител на ByteDance отхвърля твърденията на американския дипломат No.1, като посочва, че главният изпълнителен директор е американски гражданин, а стотици служители и мениджъри по въпросите на сигурността, продуктовото развитие и публичните политики на компанията са базирани в САЩ.

"Нямаме по-важен приоритет от създаването на безопасна и сигурна среда за ползване на приложението за нашите потребители. Никога не сме предоставяли потребителски данни на китайското правителство, нито бихме го направили, ако това бъде поискано от нас", се казва в позицията на компанията.

Съпротивата срещу TikTok в политическите среди на Вашингтон не е нова - компанията-майка, чиято централа се намира в Пекин, е подозирана във връзки с китайското правителство и в обслужване на интересите на службите за сигурност.

От своя страна, ByteDance твърди, че обслужващите сървъри на международните потребителите на TikTok се намират извън Китай и не подлежат на подчинение към китайската юрисдикция.

Ако администрацията на Тръмп изпълни заканата си да забрани ползването на TikTok в САЩ, това ще е втората тежка загуба за компанията след прекратяването на достъпа й до най-големия й пазар - Индия.

Малко след като Майк Помпео анонсира евентуални санкции срещу приложението, TikTok обяви, че ще прекрати дейността си в Хонконг след влизането в сила на новия закон за националната сигурност, наложен от китайското правителство.

Засега не е ясно дали ByteDance ще продължи да работи в Хонконг с цензурираната версия на TikTok - Douyin - до която имат достъп китайските потребители на платформата.

За разлика от тях, най-големите американски технологични компании - вкл. Facebook, Twitter, Google - обявиха, че ще прекратят обслужването на искания от страна на властите в Хонконг за достъп до потребителските данни. Новото законодателство формално дава право на службите да изискват от платформите премахването на публикации от лица, за които има данни, че застрашават националната сигурност.

В края на юни TikTok се опита да демонстрира по-открит подход, като публикува някои детайли около работата на алгоритмите си и подбора на най-популярното съдържание в платформата. Правозащитници и експерти по сигурност обаче атакуват приложението за допускането на цензура срещу политически неудобни послания за властта в Пекин, както и за неразрешен достъп до данни от мобилното устройство на потребителя - включително до съдържанието в клипборда (т.е. копирани текстове, линкове и др.).

TikTok стана най-често сваляното приложение в iOS App Store по света през първата половина на 2018 г. и продължава да запазва много високо ниво на популярност особено сред аудиторията под 25-годишна възраст.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета