САЩ заплашва да забрани TikTok Снимка: © Getty Images

Най-популярното приложение за кратки видеоклипове TikTok се изправя пред нов политически проблем: Доналд Тръмп.

Платформата, управлявана от китайския стартъп ByteDance, е заплашена от забрана на територията на Съединените щати. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео даде сигнал в тази посока по време на интервю за Fox News.

На въпрос дали администрацията обмисля да прекрати достъпа на американските потребители до китайски социални мрежи - "особено TikTok" - Помпео отговаря следното:

"Колкото до китайските приложения, които хората имат в мобилните си телефони, мога да ви уверя, че Съединените щати ще се справят и с това. Не искам да изпреварвам президента, но работим по този въпрос".

Помпео предупреждава още, че ако потребителите не искат "личната им информация да попадне в ръцете на Китайската комунистическа партия", би трябвало да се въздържат от ползването на TikTok.

Говорител на ByteDance отхвърля твърденията на американския дипломат No.1, като посочва, че главният изпълнителен директор е американски гражданин, а стотици служители и мениджъри по въпросите на сигурността, продуктовото развитие и публичните политики на компанията са базирани в САЩ.

"Нямаме по-важен приоритет от създаването на безопасна и сигурна среда за ползване на приложението за нашите потребители. Никога не сме предоставяли потребителски данни на китайското правителство, нито бихме го направили, ако това бъде поискано от нас", се казва в позицията на компанията.

Съпротивата срещу TikTok в политическите среди на Вашингтон не е нова - компанията-майка, чиято централа се намира в Пекин, е подозирана във връзки с китайското правителство и в обслужване на интересите на службите за сигурност.

От своя страна, ByteDance твърди, че обслужващите сървъри на международните потребителите на TikTok се намират извън Китай и не подлежат на подчинение към китайската юрисдикция.

Ако администрацията на Тръмп изпълни заканата си да забрани ползването на TikTok в САЩ, това ще е втората тежка загуба за компанията след прекратяването на достъпа й до най-големия й пазар - Индия.

Малко след като Майк Помпео анонсира евентуални санкции срещу приложението, TikTok обяви, че ще прекрати дейността си в Хонконг след влизането в сила на новия закон за националната сигурност, наложен от китайското правителство.

Засега не е ясно дали ByteDance ще продължи да работи в Хонконг с цензурираната версия на TikTok - Douyin - до която имат достъп китайските потребители на платформата.

За разлика от тях, най-големите американски технологични компании - вкл. Facebook, Twitter, Google - обявиха, че ще прекратят обслужването на искания от страна на властите в Хонконг за достъп до потребителските данни. Новото законодателство формално дава право на службите да изискват от платформите премахването на публикации от лица, за които има данни, че застрашават националната сигурност.

В края на юни TikTok се опита да демонстрира по-открит подход, като публикува някои детайли около работата на алгоритмите си и подбора на най-популярното съдържание в платформата. Правозащитници и експерти по сигурност обаче атакуват приложението за допускането на цензура срещу политически неудобни послания за властта в Пекин, както и за неразрешен достъп до данни от мобилното устройство на потребителя - включително до съдържанието в клипборда (т.е. копирани текстове, линкове и др.).

TikTok стана най-често сваляното приложение в iOS App Store по света през първата половина на 2018 г. и продължава да запазва много високо ниво на популярност особено сред аудиторията под 25-годишна възраст.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024