Кметът на Варна Благомир Коцев остана без подкрепа от бизнес групата "Алтернативата на гражданите' Снимка: © Благомир Коцев

"Алтернативата на гражданите" - четвъртата по големина група в Общинския съвет на Варна - оттегля подкрепата си за кмета Благомир Коцев (ПП-ДБ).

Това е групата, която излъчи председател на ОбС Варна - строителния предприемач Христо Димитров, собственик на една от най-големите строителни компании "Планекс".

Зад "Алтернативата на гражданите" през ноември 2023 г. беше и Филип Ромбаут, председател на Съвета на директорите на "Агрополихим".

Мотивът на организацията: "Търпеливо изчаквахме, поетите от кмета на Варна ангажименти да бъдат спазени - ангажименти към реализирането на работеща инвестиционна политика, завършване на започнатите ремонти, осъвременяване на ВиК мрежата. Натрупаните проблеми изискват политическа воля за реформи и експертен капацитет, които до този момент не се проявяват".

В позицията им дори се отправя многозначителен апел към избирателите им преди предсрочните парламентарни избори:

"Тези избори ще определят бъдещето както на града ни, така и на цялата държава. Затова нашият призив към гражданите е да направят информиран избор и в неделя всеки да даде своя глас мъдро и по съвест".

Само до преди няколко месеца групата поддържаше Коцев на кметския балотаж срещу ГЕРБ. По-късно ПП-ДБ подкрепи избора на Христо Димитров за председател на Общинския съвет, който е силно фрагментиран.

Внезапната смяна на позицията предизвика ответна реакция на Благомир Коцев.

Той посочва, че досега не е имало фундаментални различия между ПП-ДБ и "Алтернатива на гражданите", като допуска, че "зад завесите е натежал друг фактор, който стана причина за оттеглянето на тяхната подкрепа".

Коцев твърди, че проблемът със забавените ремотни се дължи на "строителните фирми, чийто капацитет очевидно е превишен".

"Нашият отговор на строителния хаос във Варна беше повече проверки на терен и наказания за фирмите, но най-вече спирането на недалновидната практика за издаване на ПУП-ове на парче. Практика, която всички архитекти и строители във Варна разбират, че доведе до презастрояването на града ни. Надеждата ми е, че не това ви подтикна да оттеглите подкрепата си", казва кметът на Варна.

Председателят на ОбС Варна Христо Димитров е собственик на една от най-големите строителни компании "Планекс".

Благомир Коцев призовава "Алтернатива на гражданите" да заявят ясно "за каква кауза дават подкрепата си", когато говорят за изборите в неделя.

"Не е нужно да формираме коалиции, за да работим за нашия град. Оставете личните си и партийни интереси на заден план. Ако разрушителното минало ни обедини на изборите през ноември, то реалните ви действия ще покажат дали добруването на варненци е в плановете ви за бъдещето", казва още той в обръщение към всички групи в Общинския съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024