Съоснователят на пирамидата OneCoin на Ружа Игнатова е осъден на 20 г. затвор

Карл Себастиан Грийнууд, съосновател на пирамидата "OneCoin" заедно с Ружа Игнатова, е осъден на 20 години затвор в Съединените щати заради измама и пране на пари.

Той е осъден и да възстанови около 300 млн. долара заради незаконно присвоени средства.

Подсъдимият се призна за виновен още през декември 2022 г.

"Като основател и ръководител на OneCoin, Карл Себастиан Грийнууд оперира една от най-мащабните измамни схеми в историята. Грийнууд и неговите съучастници, включително бегълката Ружа Игнатова, са откраднали милиарди долари от нищо неподозиращите жертви с обещания за "финансова революция" и твърдения, че OneCoin ще бъде "убиецът на Bitcoin", казва прокурорът Деймиън Уилямс след края на делото.

Той подчертава, криптоактивите на организацията всъщност нямат абсолютно никаква стойност, а инвеститорите остават без вложенията си, докато Грийнууд е прибрал над 300 млн. долара за себе си.

"Надяваме се, че тази дълга присъда ще получи отзвук във финансовия сектор и ще възпре всеки, който може да се изкуши да излъже инвеститорите и да злоупотребява с екосистемата на криптовалутите чрез измама", казва още той.

Според делото - Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд основават OneCoin заедно през 2014 г. Компанията започва да оперира на територията на САЩ година по-късно. До края на 2016 г. схемата им успява да открадне над 4 млрд. долара от поне 3,5 млн. души.

Грийнууд е прибирал 5% от месечните приходи на OneCoin от цял свят, като комисионната му накрая е надвишавала 300 млн. долара.

Обвинението посочва, че уменията на Грийнууд и пирамидалната структура на OneCoin са допринесли за бързото разрастване на схемата, въпреки че предполагаемата им криптовалута няма никаква стойност и е замислена като измама от самото начало от него и Ружа Игнатова.

Потребителите са залъгвани, че цената на OneCoin се определя от пазарното търсене и предлагане, докато всъщност тя е променяна произволно от създателите ѝ без обективни фактори. Така от 0,50 евро тя стига до около 29,95 евро към 2019 г., като никога не слиза надолу.

OneCoin не се "добива" с изчислителна мощност, нито използва блокчейн, както създателите ѝ твърдят.

Парите, които те са присвоявали, са използвани за личния им екстравагантен живот - Грийнууд е плащал 10 000 долара за престой в петзвезден курорт в Бразилия, 21 000 долара за луксозна вила в Тайланд, покупка на дизайнерски костюми и часовници за общо 2 млн. долара, вноска за 475 000 британски паунда за придобиване на яхта, покупка на имоти в множество страни, сред които Испания, Дубай и Тайланд.

Грийнууд е използвал парите на жертвите си и за пътувания по света с частен "служебен" самолет.

Той е арестуван в дома си на остров Ко Самуи в Тайланд през юли 2018 г. и е екстрадиран в САЩ, за да бъде съден. Последните 5 години той прекарва в ареста.

Ружа Игнатова, която също беше обвинена от американската прокуратура за OneCoin, все още остава неоткриваемва. От юни 2022 г. тя е в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани престъпници.

ФБР обяви и награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на Игнатова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024