Снимка: © Getty Images

Телефонът на Джеф Безос може да е бил хакнат през 2018 г. след получаване на съобщение в WhatsApp, изпратено от личния акаунт на Мохамед бин Салман - престолонаследника на Саудитска Арабия. 

Според източници на британския "Гардиън", съобщението на Бин Салман е включвало зловреден код във видеофайл, който е пробил сигурността на телефона на Безос. Изданието се позовава на разследване, което собственикът на Amazon организира след изтичането на негова лична кореспонденция и снимки, съхранявани в телефона. 

Анализът е показал с "висока вероятност", че пробивът на устройството може да е станал на 1 май 2018 г. при изпращането на клипа от страна на Мохамед бин Салман. Няколко часа след отварянето на това съобщение е започнало източването на големи обеми данни от телефона на Джеф Безос. 

През януари 2019 г. американският таблоид National Enquirer публикува снимки и чат-съобщения между милиардера и журналистката Лорън Санчез, които разкриха, че двамата поддържат извънбрачна връзка. В същия ден Безос и тогавашната му съпруга Макензи обявиха, че се развеждат. Краят на брака на най-богатия човек на света му струваше 38 милиарда долара. 

Още тогава основателят на Amazon намекна, че има съмнения за връзка между "поръчката" за дискредитирането му и връзките на издателя на National Enquirer със Саудитска Арабия. Кризата около Безос се случи няколко месеца след поръчковото убийство на Джамал Кашоги в саудитското консулство в Турция. Кашоги беше колумнист на Washington Post, чийто собственик е Джеф Безос. 

Досега National Enquirer твърдеше, че източникът на хакнатите снимки е братът на Лорън Санчез, а не чужда разузнавателна служба. Властите в Рияд също отричат да имат връзка с атаката срещу милиардера. Новите разкрития от разследващия екип на Безос обаче внасят сериозен политически елемент в конфликта. 

"Гардиън" посочва, че докладът за саудитската връзка в хакването на Безос е предоставен на Аниес Каламар, специален докладчик на ООН по разследването за убийството на Кашоги. Според неофициалната информация - данните в доклада са достатъчно надеждни, за да се ползват като основание за искане на обяснения от Саудитска Арабия. 

Единствената реакция от страна на кралството засега идва от посолството им в САЩ, чийто пресофис нарича "абсурдно" уличаването на принц Мохамед бин Салман в хакерската атака. 

"Последните медийни публикации, които намекват, че кралството стои зад хакването на телефона на г-н Джеф Безос, са абсурдни. Призоваваме за разследване на тези твърдения, за да можем да видим всички факти", се казва в съобщението им в Twitter.

Прочетете още: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети