Сайтове за порно съдят ЕС заради закон, който ги поставя под по-строги регулации Снимка: © Getty Images

Сайтовете със съдържание за възрастни Pornhub и Xvideos съдят Европейската комисия заради това, че са попаднали под строгите регулации съгласно Закона за цифровите услуги (DSA). Те твърдят, че не отговарят на критерия, който ги слага в обхвата на европейското законодателство.

Двете компании отричат ​​да са сред "много големите онлайн платформи", както ги дефинира т.нар. Digital Service Act. Съгласно него такива са сайтовете, които имат над 45 милиона посетители месечно. Миналата година Европейската комисия постави Pornhub, Xvideos и Stripchat в този списък с много големи платформи, където са социални мрежи като Facebook, Instagram, X (Twitter), TikTok и други.

Тези гиганти подлежат на по-строги регулаторни изисквания за контрол на дезинформация и нелеглано съдържание. Ако не спазват закона, могат да бъдат глобени с до 6% от глобалния им оборот и в краен случай дори да бъдат забранени на територията на ЕС.

Компанията майка на Pornhub - Aylo, заяви, че Европейската комисия е сбъркала в изчисленията на потребителите ѝ. Тя твърди, че сайтът има около 32 млн. потребители и затова ще отнесе казуса пред Съда на ЕС.

"Смятаме, че Европейската комисия е допуснала грешка при изчисляването на броя на нашите потребители. Също така считаме за незаконно изискването ... [че] рекламното хранилище трябва да бъде публично достъпно", се казва в тяхно изявление.

Съгласно Закона за цифровите услуги Pornhub, Stripchat и останалите 20 големи платформи са задължени от ЕС да извършват независими оценки на риска - например как да се справят с незаконното съдържание. Те включват риска от насилие, основано на пола, както и защитата на непълнолетните потребители. След това докладите трябва да бъдат разгледани от Европейската комисия.

Отделно на компаниите им е забранено да персонализират реклами въз основа на определени чувствителни данни като сексуалната ориентация, политическите възгледи и религиозна принадлежност на потребителя. Личните данни на деца и младежи също не могат да се събират за рекламни цели.

Когато DSA влезе в сила, Pornhub съобщи, че средно само 33 милиона души в ЕС са използвали платформата. Следователно е твърде малка, за да попадне под действието на закона. Въпреки това, според изчисленията на Европейската комисия, и трите новодобавени платформи достигат минималния брой от 45 милиона потребители.

Порно сайтовете не са единствените, които оспорват класификацията, зададена от блока. Онлайн търговци на дребно, включително Amazon и германския сайт за мода Zalando, също са подали съдебни жалби срещу определянето им като "много големи" платформи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024