Съюзът на съдиите смята за "недопустими" атаките срещу съдията по делото от Стара Загора

Съюзът на съдиите в България излезе с позиция, в която осъжда атаките срещу Татяна Гьонева - съдийката, работила по делото за насилие срещу 18-годишното момиче от Стара Загора.

В нея представителите от съдебната власт посочват, че гражданският гняв около съдебното решение е разбираем, но обществената дискусия се води без да се познават доказателствата по делото, заради което обществото трябва "да осъзнава рисковете, че не знае всичко, което е необходимо, за да си изгради вярна представа за конкретната история".

Бруталният случай, при който младо момиче беше обезобразено с макетен нож от нападателя си, стана повод за масово гражданско недоволство, а в понеделник се проведоха протести в подкрепа на потърпевшата в цялата страна.

В позицията на сдружението се осъжда отношението към съдийката, която е била публично злепоставена, тъй като е била подложена на призиви за линч, а нейни лични снимки са били разпространени в социалните мрежи.

"Оповестяването на личните данни за наказателен съдия, освен че не носи никаква обществена полза и удовлетворение на пострадалите от престъпление, е опасно. Съдията от окръжен съд разглежда всякакви дела (включително убийства и дейност на тежка организирана престъпност), поради което е неморално да бъде злепоставян пред страните по всички други дела и да бъде превръщан в лесна мишена за всеки недоволен, психически неустойчив или за всеки общественоопасен, който е готов да мине границата, за да избегне тежка присъда", пишат от Съюза на съдиите.

Според тях отношението към съдебния състав от Окръжния съд в Стара загора и към съдията докладчик е "общностен провал" на съдиите, на политическите власти и на цялото общество.

Само ден по-рано въпросната съдия Татяна Гьонева обясни решението си за омаловажаването на нападението над 18-годишното момиче, като се оправда с изводите от съдебно-медицинската експертиза и наредбите в Наказателния кодекс. На брифинг пред медиите тя съвсем непрофесионално разгласи публично и името на жертвата, макар да назоваваше извършителя само с неговите инициали.

В позицията си Съюзът на съдиите също използват българското законодателство, за да дадат обяснения за понятия като "лека телесна повреда" и да опишат реда на съдебния процес.

Съдията по делото от Стара Загора се оправда с медицинската експертиза и НК

Обвиняемият за нападението на 18-годишно момиче в ареста Нападателят на 18-годишното момиче от Стара Загора остава в ареста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024