"Съжалявам, че ви надцених. Няма да ме откажете": Васил Терзиев реагира след обвиненията срещу "Телерик"

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев реши да излезе от досегашния си тон и реагира емоционално на обвиненията за това, че стартът на "Телерик" може да е свързан с финансиране от ДС.

"Последните дни чух какви ли не художествени измислици по мой адрес - истини примесени с много полуистини, пълни лъжи и много креативно навързани манипулации. На повечето нелепици не смятах да отговарям и да слизам на нивото на пишещите, включително на политически лидери, от които бих очаквал повече класа. Явно съм ги надценил. Извинявам се. Извинявам се и за всички други проблеми от Освобождението досега. И тези, които тепърва предстоят. Разбрах, че съм виновен за всичко, може би не само в тази галактика", пише Терзиев в профила си във Facebook.

Той описва начина, по който "Телерик" се създава, като отрича "внушението, че честен успех в България няма" и че "зад всичко прозират генерали и куфарчета, “нечестен” и “привилегирован” старт".

Това твърдение беше лансирано в статия от БГНЕС, в която се посочваше, че четиримата съоснователи на бъдещата компания са използвали помощ от дружеството "Кимкооп Трейдинг", свръзана с бивши служители на ДС - пореден епизод от сагата около семейния произход на Терзиев, чиито баща, дядо и чичо са работили за комунистическите служби за сигурност.

"Създадохме компанията без нито един лев и никаква външна подкрепа, освен безплатния офис и това, че нямаше нужда да си регистрираме фирма и да поддържаме счетоводство сами. За последното си плащахме между другото, защото така е редно. И когато пораснахме и се закрепихме, се отделихме. Това стана през 2005 г., когато стигнахме 3 млн. долара оборот. След 3 трудни години, но все нагоре - 2002 с 20 хил. долара оборот, 2003 с 250 хил. долара, 2004 направихме 1 млн. долара приходи. Това са фактите. И тези факти са гледани под лупа от инвеститор като Summit Partners, които инвестираха в Телерик през 2008 г. Който поне малко от малко разбира от бизнес, знае през какъв процес минава всяка една компания, в която инвестира водещ американски 30-милиарден фонд за рискови инвестиции. Инвестицията в Телерик беше в българското дружество и беше една от малкото в Източна Европа. Това е доказателство каква компания бяхме изградили с колегите. И от която всички ние, които бяхме в основата на успеха на Телерик, продължаваме да се гордеем. И в която НИКОГА не е имало ДС пари. Имало е наши пари и инвестиция на Summit Partners. Ако някой твърди друго – лъже. А за да докажа всяка дума, аз нямам никакъв проблем да отида на детектор на лъжата и да се види истина ли е написаното горе или не", обяснява той.

Терзиев обвинява "политическите си опоненти и техните трубадури" за това, че "повтарят до безкрай едни и същи манипулации" - очевидно посланието му е насочено към ГЕРБ, съдейки по това, че им вменява отговорност за "всичко, което причинихте на града".

"Съжалявам, че ви надцених. Но колкото и да ви се иска, няма да ме откажете. Нито мен, нито всички други хора, които им е омръзнало от вашите машинации и опити да ни откраднете бъдещето", пише още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024