Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

МВР и Прокуратурата си размениха поредна порция "любезности" през медиите след новите данни за полицейски чадър над Димитър Любенов, който уби човек на Околовръстното шосе, шофирайки дрогиран с почти 200 км/ч.

Главният прокурор Иван Гешев не се съгласи с критиките на вътрешния министър Иван Демерджиев за това, че обвинението умишлено е поставило под риск разследването срещу двама полицаи, заподозрени за прикриване на Любенов.

Гешев обвини Демерджиев в непознаване на закона, като допусна и че министърът може да е бил "подведен" с невярна информация по разследването. Софийската градска прокуратура твърди, че нямало достатъчно доказателства за съпричастност на полицаи към престъплението "в самото начало" на досъдебното производство - затова и не е изискано те да бъдат арестувани.

Михаил Главчев, свидетел на фаталния сблъсък, обаче разказа пред bTV как униформена млада служителка на МВР е демонстрирала приятелски отношения с шофьора-убиец минути след тежката катастрофа в София на 25 септември.

"Изключително близко се държаха, буквално като приятели. Само че и при приятелите има пристойно поведение, докато за мен тук поведението беше непристойно. Не може служител на реда, униформен, да си позволи да се държи по този начин при извършено тежко престъпление - чисто фамилиарничене, физическо потупване и кикотене", каза Главчев пред bTV.

"Като виждаш в какво състояние се намира водачът на МПС и го оставяш да продължи така - не искам да давам квалификации, но за мен това е тип съучастничество", коментира още той, като направи аналогия със случилото се след убийството на две млади жени при катастрофата на бул. "Черни връх" и прикриването на Георги Семерджиев от служителка на МВР.

Вътрешният министър Иван Демерджиев се оплака още във вторник, че прокуратурата е проспала момента, в който е можело да се изземат телефоните на заподозрените служители на МВР и да се проведе адекватна проверка на действията им преди и след катастрофата.

"Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР има правомощия да извърши такова задържане, но беше образувано досъдебно производство. След като ние съобщихме за тези записи - те бяха изгледани от прокурор, който беше докаран от дирекция "Вътрешна сигурност" със служебен автомобил на МВР да се запознае с тези записи - беше образувано досъдебно производство. Когато се образува досъдебно производство, нашите служители вече не могат да задържат за 24 часа без санкция на прокурора", каза той пред журналисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024