Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

МВР и Прокуратурата си размениха поредна порция "любезности" през медиите след новите данни за полицейски чадър над Димитър Любенов, който уби човек на Околовръстното шосе, шофирайки дрогиран с почти 200 км/ч.

Главният прокурор Иван Гешев не се съгласи с критиките на вътрешния министър Иван Демерджиев за това, че обвинението умишлено е поставило под риск разследването срещу двама полицаи, заподозрени за прикриване на Любенов.

Гешев обвини Демерджиев в непознаване на закона, като допусна и че министърът може да е бил "подведен" с невярна информация по разследването. Софийската градска прокуратура твърди, че нямало достатъчно доказателства за съпричастност на полицаи към престъплението "в самото начало" на досъдебното производство - затова и не е изискано те да бъдат арестувани.

Михаил Главчев, свидетел на фаталния сблъсък, обаче разказа пред bTV как униформена млада служителка на МВР е демонстрирала приятелски отношения с шофьора-убиец минути след тежката катастрофа в София на 25 септември.

"Изключително близко се държаха, буквално като приятели. Само че и при приятелите има пристойно поведение, докато за мен тук поведението беше непристойно. Не може служител на реда, униформен, да си позволи да се държи по този начин при извършено тежко престъпление - чисто фамилиарничене, физическо потупване и кикотене", каза Главчев пред bTV.

"Като виждаш в какво състояние се намира водачът на МПС и го оставяш да продължи така - не искам да давам квалификации, но за мен това е тип съучастничество", коментира още той, като направи аналогия със случилото се след убийството на две млади жени при катастрофата на бул. "Черни връх" и прикриването на Георги Семерджиев от служителка на МВР.

Вътрешният министър Иван Демерджиев се оплака още във вторник, че прокуратурата е проспала момента, в който е можело да се изземат телефоните на заподозрените служители на МВР и да се проведе адекватна проверка на действията им преди и след катастрофата.

"Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР има правомощия да извърши такова задържане, но беше образувано досъдебно производство. След като ние съобщихме за тези записи - те бяха изгледани от прокурор, който беше докаран от дирекция "Вътрешна сигурност" със служебен автомобил на МВР да се запознае с тези записи - беше образувано досъдебно производство. Когато се образува досъдебно производство, нашите служители вече не могат да задържат за 24 часа без санкция на прокурора", каза той пред журналисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022

Демократите укрепиха мнозинството си в Сената на САЩ след оспорвана победа в Джорджия

Победата на Уорнък осигурява на демократите 51-ото място в Сената

10:13 - 07.12.2022