Снимка: © Getty Images

Протестиращи срещу противоепидемичните мерки в германския град Касел влязоха в сблъсък с полицейската охрана по време на масова демонстрация в провинция Хесен. 

Според данни на FAZ, между 10 000 и 20 000 души са участвали в шествието срещу Covid-мерките. Повечето от протестиращите не са носели предпазни маски, а заради множество провокации и опити за прекъсване на кордоните на полицейските служители се е стигнало до употреба на лютив спрей и бой с палки. 

Der Spiegel съобщава, че участниците в демонстрацията са се конфронтирали неколкокрано с група контрапротестиращи и са атакували и ругаели журналистите, отразяващи събитието. Няколко души са арестувани.

Организатор на протеста e групата "Querdenker", която според германските медии има активисти в цялата страна. Основното им искане е да се възстановят изцяло всички ограничени права на гражданите заради пандемията.

Манифестът на групата твърди, че членовете й не са партийно-обвързани и "не изключват ничие мнение", поради което на събитията им могат да се видят едновременно привърженици на неонацистки групировки, антиваксъри, привърженици на конспиративния култ QAnon, хора с либертариански възгледи или граждани, които са недоволни заради ограничаването на основни права по време на пандемията. 

Полицията в Хесен е била подготвена за протеста, като е получила подкрепление от три други провинции, както и от федералните сили за опазване на обществения ред. 

В Касел е въведена забрана за провеждане на масови обществени прояви заради растящия брой случаи на коронавирусна инфекция. В петък съдът в провинция Хесен прие, че протестът може да се проведе само в две локации в града, като постави лимит от съответно 5000 и 1000 участници в събитията при носене на предпазни маски и спазване на дистанция от 1,50 м. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сър Франк Уилямс: От склада за килими, през тежкия инцидент, до върха във Формула 1

Един от най-успешните отборни директори почина на 79-годишна възраст

"Let It Be" като за последно: Питър Джаксън разбива митовете около раздялата на "Бийтълс"

Носителят на "Оскар" разказва историята на "Бийтълс" от последните им месеци заедно

Япония се затваря за чужденци заради новия Covid-вариант "Омикрон"

Израел вече наложи граничен контрол за чужденци в рамките на 2 седмици

Спецпрокуратурата ще проверява Кирил Петков до 15 декември

КПКОНПИ е изпратила исканите декларации на 29 ноември

Как родителите могат да намалят доходите си с 4500 лв. за дете преди облагане с данъци

Има два варианта - с декларация пред работодател или с годишната данъчна декларация пред НАП

Президентът свиква 47-ото Народно събрание в петък, бюджетът остава за януари

В петък от 9 ч. новите депутати ще положат клетва

Положителните тестове за Covid остават около 5%, 58 пациенти са починали

Ваксинационната кампания се е забавила през уикенда