Снимка: © Getty Images

Протестиращи срещу противоепидемичните мерки в германския град Касел влязоха в сблъсък с полицейската охрана по време на масова демонстрация в провинция Хесен.

Според данни на FAZ, между 10 000 и 20 000 души са участвали в шествието срещу Covid-мерките. Повечето от протестиращите не са носели предпазни маски, а заради множество провокации и опити за прекъсване на кордоните на полицейските служители се е стигнало до употреба на лютив спрей и бой с палки.

Der Spiegel съобщава, че участниците в демонстрацията са се конфронтирали неколкокрано с група контрапротестиращи и са атакували и ругаели журналистите, отразяващи събитието. Няколко души са арестувани.

Организатор на протеста e групата "Querdenker", която според германските медии има активисти в цялата страна. Основното им искане е да се възстановят изцяло всички ограничени права на гражданите заради пандемията.

Манифестът на групата твърди, че членовете й не са партийно-обвързани и "не изключват ничие мнение", поради което на събитията им могат да се видят едновременно привърженици на неонацистки групировки, антиваксъри, привърженици на конспиративния култ QAnon, хора с либертариански възгледи или граждани, които са недоволни заради ограничаването на основни права по време на пандемията.

Полицията в Хесен е била подготвена за протеста, като е получила подкрепление от три други провинции, както и от федералните сили за опазване на обществения ред.

В Касел е въведена забрана за провеждане на масови обществени прояви заради растящия брой случаи на коронавирусна инфекция. В петък съдът в провинция Хесен прие, че протестът може да се проведе само в две локации в града, като постави лимит от съответно 5000 и 1000 участници в събитията при носене на предпазни маски и спазване на дистанция от 1,50 м.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин