Сдружения на заведенията у нас ще съдят клиента, оплакал се от скъпите пържоли във Варна Снимка: © Getty Images

Сдружението на Заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) ще търсят по съдебен път отговорност от клиента, който се оплака от висока сметка за пържоли в ресторант във Варна. Това става ясно от позиция на двете сдружения.

Случаят стана популярен първо в социалните мрежи, а след това придоби и медийна известност. Клиентът на заведението е поръчал три порции рибай стек от Блек Ангъс - един скъпите видове говеждо месо, след като се подвел от изписаната цена в менюто на ресторанта в морската столица. Заради казуса Комисията за защита на потребителя (КЗП) започна проверки в редица ресторанти по Черноморието.

От двете ресторантьорски сдружения настояват проверките незабавно да бъдат прекратени, а продажбата на скъпи храни да бъде обявена за "напълно стандартна и лоялна". Според тях в КЗП не работи нито един професионален готвач, или "най-малкото бивш собственик на ресторант от висок клас, които да разбират поне малко от материята и индустрията".

В позицията си сдруженията дават обяснение и за високата цена на въпросната пържола и други храни от този тип:

"Подобни скъпи и изключително качествени стекове, могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения на територията на гр. Варна. Това е и едно от нещата, които отличават елитните ресторанти. И ако искаме да насърчаваме развитието на кулинарията и предлагането на така наречения гурме туризъм, както вътрешен, така и международен, то по никакъв начин не би следвало да се атакуват умишлено, още повече от държавни институции, ресторантите, които се стремят да предлагат високо качество на храна", пише в тяхното съобщение.

Те определят проверките на КЗП като опит за "груба намеса" на държавна институция в бизнес практиките и настояват за извинение от директора на КЗП заради негови твърденията в медиите, които по думите им, уронват престижа на целия бранш.

Сметки за пържоли и вода пак "изненадаха" туристите по Черноморието


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024