СДВР няма да проверява връзки на бившия директор на ГДБОП с Нотариуса

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) няма да проверява евентуалните връзки между бившия директор на ГДБОП Любомир Янев и убития Мартин Божанов-Нотариуса. Това става ясно от изказването на директора на СДВР главен комисар Любомир Николов, цитирано от БНР.

Янев е имал контакти с Нотариуса, като за това съобщи първо изданието "Свободна Европа", като се позова на отговор от пресцентъра на Вътрешното министерство. В справката се казва, че контактът между Янев и Божанов се случил "назад във времето", без да се посочва конкретен период.

Главният директор на СДВР обаче твърди, че няма основания за назначаване на проверка. Той потвърди, че Янев и Божанов всъщност са имали контакт, но той бил от изцяло служебен характер.

"Не виждам и основание за това, тъй като за това, което визирате най-вероятно и станало известно в медиите - контакта му с простреляния Божанов, неговият контакт към настоящия момент с документите, с които разполагам аз, е напълно служебен и не предполага абсолютно никакво назначаване на проверка", каза Николов.

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков (при когото Янев беше сменен от Калин Стоянов начело на ГДБОП) твърди, че в службата са били известни "близките отношения" на тогавашния директор с Божанов - т.е. контактите му не са само по повод полицейски проверки.

От МВР съобщават, че Любомир Янев в момента работи в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР, но не е част от екипа, който разследва убийството на Нотариуса.

Любомир Янев стана шеф на ГДБОП през 2020 г. - последната от управлението на кабинета "Борисов 3". Тогава предшественикът му Ивайло Спиридонов беше принуден да подаде оставка. Около месец по-късно когато избухнаха и антиправителствените протести, а Бойко Борисов реши да смени и министъра на вътрешните работи Младен Маринов, по време на чието управление в МВР израства в длъжност и Янев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024