Кой ще се изправи срещу Джо Байдън през 2024? Републиканците в САЩ влизат в сблъсък Снимка: © Getty Images

След малко повече от година американците отново ще избират свой президент, но битката за най-висшия пост в държавата вече започна. Настоящият президент Джо Байдън от Демократическата партия вече обяви, че ще се кандидатира за втори мандат. В конкурентната Републиканска партия тече надпреварва, победителят от която може вече да е предрешен.

За позицията на кандидат за президентския пост от т.нар. Голяма стара партия се борят седем души:

  • Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който се опитва да си спечели точки с позиции срещу либералните политики, като подкрепя забраната на абортите.
  • Бившият вицепрезидент Майк Пенс залага в кандидатурата си на образа на много консервативен гражданин и добър християнин. Много скоро той може да се превърне и в ключов свидетел по наказателните процеси срещу Доналд Тръмп.
  • Предприемачът Вивек Рамасвами, който иска да защити американската граница с военна сила, ако е необходимо. Рамасвами е остър критик на действията на правителството по отношение на борбата му с климатичните промени и вместо това иска да "свали оковите" на американската енергийна индустрия, като ѝ позволи да гори повече въглища и да произвежда ядрена енергия.
  • Бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли се застъпва за курс на твърда конфтонтация с Китай.
  • Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи се бори да бъде номиниран за кандидат-президент още през 2016 г., но загуби от Тръмп. Той е и неговият най-гласовит опонент сред останалите кандидати, като двамата са си разменяли публично не само обвинения, но и обиди.
  • Сенаторът от Южна Каролина Тим Скот се застъпва за дерегулация. По този начин бившият застрахователен брокер и финансов съветник иска САЩ да се конкурира по-остро с Китай в икономически план.
  • Седмият кандидат - Доналд Тръмп, в момента е изправен пред няколко съдебни процеса по редица обвинения, включително за опит на подмяна на изборните резултати от 2020 г.

От средата на януари кандидатите трябва да се явят на вътрешнопартийни предварителни избори във всички американски щати. По този начин те събират гласове на делегати - колкото по-голямо население има даден щат, толкова повече са делегатите в него. Който получи най-много гласове, ще бъде официално избран за кандидат-президент на Конгреса на партията през юли 2024 г.

Предизборната кампания на всеки един от кандидатите на Републиканската партия започна. В сряда вечерта те участваха в първия телевизионен дебат, на който дискутираха американската политика и своите управленски програми.

Шоуто се разигра обаче в отсъствието на главния актьор - Тръмп пропусна събитието. Вместо това той предпочете да даде интервю на водещия Тъкър Карлсън в платформата X (бившият Twitter). 46-минутният разговор е събрал над 74 млн. гледания в социалната мрежа.

В същото време останалите кандидати от Републиканската партия се опитваха да впечатлят избирателите по всевъзможни начини, включително чрез словесни престрелки и обяснения, че климатичните промени са "измама". Но експерти смятат, че опитите им трудно могат да се конкурират с шума, който Тръмп успява да създаде.

В момента той е политикът от партията, който доминира в медийното пространство заради наказателните дела срещу него. Бившият президент дори беше и тема на разговор в провелия се дебат между останалите кандидати, който показа ясно разделение по въпроса "Тръмп". Докато Рамасвами например ясно се обяви в негова защита и го похвали като "най-добрия президент на САЩ", други кандидати преминаха към остра атака срещу отстъстващия.

"Тръмп е най-непопулярният политик в Америка. Няма да спечелим избори с него", заяви категорично бившият посланик на ООН Ники Хейли.

Към момента обаче 45-ият президент на САЩ е смятан за най-очевидния фаворит във вътрешната битка на Републиканската партия. До края на миналата година губернаторът на Флорида все още беше смятан за неговия най-голям опонент, но според социологическите проучвания ДеСантис в момента изостава и не би могъл да преобърне резултата на този етап.

Не е ясно срещу кой републикански опонент Байдън би имал по-големи шансове да спечели изборите през 2024 г. В продължение на месеци американските социологически институти също се питат за възможните прогнози за Байдън срещу Тръмп и Байдън срещу ДеСантис. Настроенията са променливи, а надпреварата за президентския пост през 2024 г. може отново да бъде много оспорвана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024