Седми провал на СОС за избор на председател: "Излязохме по-разединени, отколкото влязохме" Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Партийните групи в СОС отново не успяха да постигнат съгласие за избора на нов председател независимо от първоначалните сигнали за сближаване на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Дори 2-часовият период за консултации след поредното неуспешно гласуване не стигна, за да се договори мнозинство.

"Излязохме по-разединени, отколкото влязохме", беше коментарът на Карлос Контрера от ВМРО.

Кандидатът на ПП-ДБ за председател Цветомир Петров беше малко по-оптимистичен, като каза, че "има напредък" и "всички искат да излезем с решение, но за съжаление бял дим днес няма да има".

Следващото заседание на СОС е насрочено за 8 февруари (т.е. след две седмици). И отново има само една точка в дневния ред - избор на председател.

Петров получи 26 гласа на по-рано провелия се балотаж - само три повече от общия брой на партийната му група.

5 гласа не му достигнаха, за да бъде избран за позицията, за която СОС направи вече 7 неуспешни опита да попълни.

Вторият кандидат Диана Тонова от БСП, която беше предлагана във всички досегашни опити на СОС да избере председател, събра само 9 гласа от собствената си партийна група.

Третият кандидат от ИТН Пламен Данаилов дори не успя да стигне до балотаж.

ГЕРБ не участваха във вота нито при първия, нито при втория тур.

Това доведе до провал на очакванията за пробив в работата на СОС с евентуален компромис между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Кметът Васил Терзиев призова за спешни преговори с всички партийни групи около въпроса за председателското място.

"Колкото и да ни е страх, че ще ни обвинят в сглобки, заварки и сватби, най-големият ни страх трябва да е, че не успяваме да свършим това, за което сме избрани. Проблемите продължават да се трупат. Има нужда от решения, има нужда СОС да работи активно. Апелирам да продължим всички конструктивни разговори и да се обединим около някаква фигура за председател на СОС, за да можем да тръгнем - а след това да отговорим на по-трудните въпроси. Поканата е към всички политически партии в рамките на следващия 1 час да се видим и да потърсим как да надскочим това предизвикателство. Очакванията на хората към нас преминаха през всички фази - от апатия, до забава, до открито изнервяне, че не можем да формираме работещ съвет", каза той.

В началото на деня Цветомир Петров беше представен от ПП-ДБ като "млад, енергичен човек, който умее да търси и събира съгласие".

"Има солиден опит в политическия мениджмънт, икономика на благосъстоянието, управление на качеството на публични услуги, публично-частни партньорства, публичен мениджмънт. Магистър е по управление и администрация", каза Цветомира Заркин от групата на ПП-ДБ-СС.

Заради липсата на председател на СОС вече 60 дни, без решение остават важни въпроси като план-сметката за чистотата, обсъждане на Бюджет 2024, както и кандидатстване за проекти с европейско финансиране.

Заседанието на СОС започна с встъпването в длъжност на новия общински съветник от ГЕРБ Румен Стенли Александров на мястото на Любомир Минчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024