Народното събрание се превърна в трибуна на обиди и лични конфликти в паузата между изслушванията на здравния министър Стойчо Кацаров и директора на НЗОК Петко Салчев. 

Напрежението се нагнетяваше в продължение на близо половин час, след като бившият здравен министър Костадин Ангелов се оплака от председателстващата заседанието Татяна Дончева за това, че е направила коментар по негово изказване в нарушение на правилника. 

"Но аз го приемам като комплимент от човек, който е вносител на поправката "Ванко 1", която изкара от затвора осъден престъпник", каза Ангелов. 

"Аз не съм вносител на поправката "Ванко 1", уведомявам пленарната зала и ще Ви предоставя копие от внесения законопроект, за да видите кои са вносителите на поправката. Считам обаче, че за разлика от троловете във Facebook, вие като един професор би трябвало да сте чул достатъчно дългите обяснения, за да знаете, че твърдите нещо, което е лъжа. Ако бяхте просто бай Генчо от Женския пазар, аз бях длъжна да не Ви казвам нищо. Но тък като Вие сте професор, доктор, направен от ГЕРБ професор, доктор, шеф на клиника и други неща, приемете онова, което Ви казах като израз на потрес", каза тя.

Няколко минути след това последва реч на Мария Капон (ИБГНИ), която обвини предходното правителство на ГЕРБ в "корупция и кражба" заради неосъществения проект за изграждане на нова педиатрична болница в София.

Капон даваше примери за проблемите на детското здравеопазване в България и спомена, че е била търсена за помощ от родителите на болно дете от Стара Загора заради лошите материални условия на болницата в града. 

Депутатката не спомена имена или други детайли около детето, но Маноил Манев (ГЕРБ) разпозна своята кръщелница в речта на Капон и поиска думата за емоционално лично обяснение. 

Манев обвини представителката на ИБГНИ в "непочтено, подло и гадно" заиграване със заболяването на детето. 

"Дали ще правим болници или не, това е политика в здравеопазването. Но когато сложите реални деца и се гаврите с тях, това е непочтено", беше репликата му. 

Мария Капон поиска думата за поредно лично обяснение, твърдейки, че не е разкривала каквито и да е лични данни на семейството, а председателстващата заседанието Татяна Дончева неколкократно се опита да й отнеме думата без успех. 

Росица Кирова (зам.-председател на 46 НС от ГЕРБ) да разкритикува Дончева заради начина, по който води пленарното заседание, и я обвини за това, че "си крещим, защото Вие го допускате". 

Размяната на реплики между двете продължи с още по-силно нагнетяване на напрежението, след като Дончева репликира Кирова: "Да ви платя ли нещо за консултация по начина на водене или ще ни третирате като общинския съвет на Видин?" (Росица Кирова е бивш общинар от града). 

Депутатката от ГЕРБ се насочи към трибуната с искане на лично обяснение, което председателстващата заседанието първоначално отказа да уважи. 

"Не е добре председателската маса да се обяснява така. Затова Ви казах - седнете, не сме във Видин. Ако искате, после ще се разберем", каза Татяна Дончева. 

В крайна сметка Росица Кирова все пак успя да вземе думата от трибуната на парламента и обяви следното: 

"Г-жо Дончева, позволявате си да се обръщате към мен поименно и да си позволявате да ме споменавате по отношение на работата на Общински съвет Видин. Никога не съм го председателствала и не съм взимала думата по такъв грозен начин, защото никога не е имало такъв грозен водещ на заседанията. Що се отнася до заплащането, г-жо Дончева, аз нямам нужда Вие да плащате за моите консултации. Много добре зная кой плаща на Вас, защото ще получите това, което викате, насреща си". 

Този път Татяна Дончева предпочете да не влиза в диалог с представителката на ГЕРБ. Малко по-късно тя предаде председателското място на Кристиан Вигенин, а заседанието продължи по дневния си ред. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба