Сексистки скандал в германския футбол: Да тренираш жени е "наказание" Снимка: © Getty Images

Да тренираш женски отбор по футбол е определено като „наказание“ – поне в Германия, където най-големите звезди в женския спорт подложиха федерацията на унищожителни критики.

Причина за това стана санкцията на треньора Хайко Фогел, който ръководи тима под 23 години на „Борусия Мьонхенгладбах“. В един от мачовете на отбора в края на януари част от съдийската бригада бяха Ванеса Арлт и Надин Вестерхоф. Фогел остана недоволен от няколко решения на реферите и излизайки от терена, заяви, че „жените нямат място на футболния терен“.

За действията си бившият треньор на „Базел“ беше глобен с 1500 евро и няма да води отбора си в следващите два мача. Освен това обаче федерацията го задължи да проведе шест тренировки с женския отбор или формацията на девойките на „Борусия“.

Това предизвика негативна реакция от страна на футболистките в Германия. Нападателят на „Волфсбург“ Александра Поп изрази позицията на всички състезателки в елитните две дивизии: „Санкцията е дискриминация срещу всички жени в спорта, особено във футбола. Въпросът е как така тренирането на жени или момичета се води наказание“.

„Санкцията да се ръководят тренировки на женски отбор за няколко часа заради неспортсменско поведение и сексизъм няма никаква стойност“, добави тя, цитирана от Deutsche Welle.

Западногерманската футболна асоциация не е съгласна с наказанието на треньора и помоли етичната комисия към федерацията да преразгледа решението.

„Във футбола, а и в обществото, няма място за дискриминация“, обяви вицепрезидентът Гундолф Валачевски.

„Мога да разбера гнева на състезателките“, каза вицепрезидентът на местната федерация Ханелор Рацебург. "Решението наистина трябва да бъде преразгледано".

Фогел вече беше подложен на критики от собствените си колеги в „Борусия“. Спортният директор Макс Еберл обяви, че наставникът трябва да понесе последствията за грешката си. „Това, което каза, беше неподходящо. Ние в клуба не сме съгласни с подобно поведение“.


Димитър Бербатов все пак може да се кандидатира за президент на БФС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024