И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена) Снимка: © Screenshot

Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да излъчи свой нов постоянен председател. След четири поредни гласувания членовете решиха да има двама временни ръководители, които да се ротират на поста за два последователни 6-месечни периода.

Това са Габриела Наплатанова, която ще изпълнява длъжността от април до октомври 2024 г. и Симона Велева, която ще председателства от октомври до април 2025 г. Решението беше взето, тъй като мандатът на досегашния шеф на СЕМ Соня Момчилова изтича тази неделя.

Наплатанова и Велева бяха единствените предложения за председател на органа, но нито едно от тях не успя да събере нужното квалифицирано мнозинство от четири гласа.

Самата Момчилова предложи неин наследник да бъде Габриела Наплатанова (и двете са от квотата на президента Румен Радев), като аргументира номинацията си с това, че "СЕМ трябва да се оглавява от медиен човек", а Наплатанова е остатъчно популярна, достатъчно харесвана не само от колегията, но и от зрителите, и от потребителите на публична информация".

Предложението ѝ обаче не събра нужната подкрепа, тъй като останалите двама членове на регулаторния орган гласуваха с "въздържал се", а Пролет Велкова гласува "против". Съгласно Закона за радиото и телевизията, председателят се избира от членовете на регулатора с мнозинство от две трети от гласовете.

Втората номинация за председател на СЕМ беше за юристката Симона Велева (от квотата на "Продължаваме промяната"). Тя беше направена от Пролет Велкова (от квотата на "Демократична България"), която в аргументацията си акцентира върху това, че Велева "изповядва демократични възгледи и убеждения" и според нея те са изключително важни за ситуацията днес, тъй като "българската демокрация е под риск".

Кандидатурата на Велева събра само два гласа "за", Наплатанова и Галина Георгиева (квота на ГЕРБ) гласуваха с "въздържал се", а Момчилова беше "против". Така се стигна до компромисното решение - двете номинирани да си поделят поста на ротационен принцип от 6 месеца.

Досега постът на председател на медийния регулаторен орган заемаше Соня Момчилова, избрана да довърши мандата на подалата оставка Ива Димитрова. Мандатът ѝ обаче изтича тази неделя. На финала на заседанието тя благодари "за подкрепата" на своите колеги и заяви, че си тръгва от поста на председател като "един по-удовлетворен човек"

Ръководството на Момчилова премина под серия от скандали през последната година, включително нейно интервю през 2023 г., в което тя намека, че клането в украинския град Буча е било "пропаганда". Изказванията ѝ доведоха до остри критики от страна на посолствата на САЩ, Украйна и някои български политици. Въпреки призиви за оставка тогава Момчилова остана на поста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024