Снимка: © Булевард България

Съветът за електронни медии (СЕМ) публикува отворено писмо, в което критикува служебния министър на културата Велислав Минеков за това, че „въвежда в заблуждение обществото относно комуникацията си с независимия регулатор“.

Причината е казусът между Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради прекъсването на студийната програма на националната телевизия на 22 май. Тогава тя излъчи брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ относно незаконното подслушване на опозиционни политици, а служебният министър на културата заговори за оставка на Кошлуков. Според него – прекъсване по обществена телевизия може да има само при определени условия, които не са налице.

Той изпрати и писмо до СЕМ, а от регулатора отвърнаха, че започват проверка. Във вторник Минеков заяви, че СЕМ не са отговорили на писмото му, с което предизвика и острата реакция на съвета.

„За пореден път министърът на културата прави публични изявления, в които твърди, че Съветът за електронни медии не е отговорил на негово писмо. СЕМ категорично се противопоставя срещу тиражирането на подобни неверни твърдения“, пише в него.

„На 18.06.2021 г., чрез системата за електронен обмен (СЕОС), в СЕМ е получено писмо, подписано от проф. Минеков, с което сигнализира за възпрепятстване на правото му на отговор от страна на Българската национална телевизия.

На 22.06.2021 г., посредством същата система, министърът на културата е уведомен, че длъжностно лице на СЕМ осъществява проверка. Доколкото нарушения на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, включително и относно правото на отговор, се установяват в сроковете и по реда на Закона за административните нарушения и наказания, СЕМ е заявил, че допълнително проф. Минеков ще бъде информиран при приключване на производството.

Съветът за електронни медии е силно обезпокоен, че министърът на културата за пореден път въвежда в заблуждение обществото относно комуникацията си с независимия регулатор“, пише в писмото на СЕМ, чийто председател е Бетина Жотева.

Преди два дни един от членовете на съвета от президентската квота – Ивелина Димитрова подаде оставка от регулатора. Причината е, че в последните дни в съвета се е изгубил „добрият тон и конструктивният диалог“. Според мотивите на Димитрова, които тя е изпратила до „Дневник“, оставката ѝ идва, тъй като СЕМ са пропуснали да се намесят като медиатор в казуса между Минеков и Кошлуков.

Първата позиция на регулатора беше, че не могат да се месят в политиката на националната телевизия.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев

Британският депутат сър Дейвид Еймис загина след атака с нож

69-годишният консерватор е убит по време на среща с избиратели

"Булсатком": Трансформацията неизбежна

"Възможността да вземеш нещо толкова счупено и да го направиш отново шлифован диамант не се появява всеки ден"