Снимка: © Булевард България

Съветът за електронни медии (СЕМ) публикува отворено писмо, в което критикува служебния министър на културата Велислав Минеков за това, че „въвежда в заблуждение обществото относно комуникацията си с независимия регулатор“.

Причината е казусът между Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради прекъсването на студийната програма на националната телевизия на 22 май. Тогава тя излъчи брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ относно незаконното подслушване на опозиционни политици, а служебният министър на културата заговори за оставка на Кошлуков. Според него – прекъсване по обществена телевизия може да има само при определени условия, които не са налице.

Той изпрати и писмо до СЕМ, а от регулатора отвърнаха, че започват проверка. Във вторник Минеков заяви, че СЕМ не са отговорили на писмото му, с което предизвика и острата реакция на съвета.

„За пореден път министърът на културата прави публични изявления, в които твърди, че Съветът за електронни медии не е отговорил на негово писмо. СЕМ категорично се противопоставя срещу тиражирането на подобни неверни твърдения“, пише в него.

„На 18.06.2021 г., чрез системата за електронен обмен (СЕОС), в СЕМ е получено писмо, подписано от проф. Минеков, с което сигнализира за възпрепятстване на правото му на отговор от страна на Българската национална телевизия.

На 22.06.2021 г., посредством същата система, министърът на културата е уведомен, че длъжностно лице на СЕМ осъществява проверка. Доколкото нарушения на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, включително и относно правото на отговор, се установяват в сроковете и по реда на Закона за административните нарушения и наказания, СЕМ е заявил, че допълнително проф. Минеков ще бъде информиран при приключване на производството.

Съветът за електронни медии е силно обезпокоен, че министърът на културата за пореден път въвежда в заблуждение обществото относно комуникацията си с независимия регулатор“, пише в писмото на СЕМ, чийто председател е Бетина Жотева.

Преди два дни един от членовете на съвета от президентската квота – Ивелина Димитрова подаде оставка от регулатора. Причината е, че в последните дни в съвета се е изгубил „добрият тон и конструктивният диалог“. Според мотивите на Димитрова, които тя е изпратила до „Дневник“, оставката ѝ идва, тъй като СЕМ са пропуснали да се намесят като медиатор в казуса между Минеков и Кошлуков.

Първата позиция на регулатора беше, че не могат да се месят в политиката на националната телевизия.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си