СЕМ атакува Минеков: "За пореден път въвежда в заблуждение обществото" Снимка: © Булевард България

Съветът за електронни медии (СЕМ) публикува отворено писмо, в което критикува служебния министър на културата Велислав Минеков за това, че „въвежда в заблуждение обществото относно комуникацията си с независимия регулатор“.

Причината е казусът между Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради прекъсването на студийната програма на националната телевизия на 22 май. Тогава тя излъчи брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ относно незаконното подслушване на опозиционни политици, а служебният министър на културата заговори за оставка на Кошлуков. Според него – прекъсване по обществена телевизия може да има само при определени условия, които не са налице.

Той изпрати и писмо до СЕМ, а от регулатора отвърнаха, че започват проверка. Във вторник Минеков заяви, че СЕМ не са отговорили на писмото му, с което предизвика и острата реакция на съвета.

„За пореден път министърът на културата прави публични изявления, в които твърди, че Съветът за електронни медии не е отговорил на негово писмо. СЕМ категорично се противопоставя срещу тиражирането на подобни неверни твърдения“, пише в него.

„На 18.06.2021 г., чрез системата за електронен обмен (СЕОС), в СЕМ е получено писмо, подписано от проф. Минеков, с което сигнализира за възпрепятстване на правото му на отговор от страна на Българската национална телевизия.

На 22.06.2021 г., посредством същата система, министърът на културата е уведомен, че длъжностно лице на СЕМ осъществява проверка. Доколкото нарушения на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, включително и относно правото на отговор, се установяват в сроковете и по реда на Закона за административните нарушения и наказания, СЕМ е заявил, че допълнително проф. Минеков ще бъде информиран при приключване на производството.

Съветът за електронни медии е силно обезпокоен, че министърът на културата за пореден път въвежда в заблуждение обществото относно комуникацията си с независимия регулатор“, пише в писмото на СЕМ, чийто председател е Бетина Жотева.

Преди два дни един от членовете на съвета от президентската квота – Ивелина Димитрова подаде оставка от регулатора. Причината е, че в последните дни в съвета се е изгубил „добрият тон и конструктивният диалог“. Според мотивите на Димитрова, които тя е изпратила до „Дневник“, оставката ѝ идва, тъй като СЕМ са пропуснали да се намесят като медиатор в казуса между Минеков и Кошлуков.

Първата позиция на регулатора беше, че не могат да се месят в политиката на националната телевизия.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

СЕМ избра свои временни председатели на ротация (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024