Сем. Баневи искат от Гешев и заместниците му 60 хил. лв. за нанесени морални вреди

Николай и Евгения Баневи настояват главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници да им платят 60 хиляди лева обезщетение за нанесени морални вреди.

Причината – писмо на държавното обвинение до европейските институции, в което те са описани като олигарси и е посочено, че са отговорни за изпиране на 1,5 милиарда лева, за данъчни и други престъпления.

Става въпрос за писмото до 67 институции, с което прокуратурата се оплака от натиск от страна на изпълнителната и законодателната власт. В него се изброяват неприключили дела, сред които това срещу Баневи, срещу Васил Божков, Цветан Василев, братя Бобокови и др. Сем. Баневи смятат, че това е „арогантна злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност“, съобщават в. „Сега“ и „Медиапул“.

Жалбата им до Европейския съд по правата на човека е подготвена от адвоката им Михаил Екимджиев.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура“, коментира Екимджиев пред в. „Сега“.

Според Баневи контекстът, в който са поставени, е позорящ. Според тях, като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма - и това нарушава презумпцията, че са невинни.

През октомври 2021 г. Баневи вече осъдиха България в Страсбург за това, че като шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев е нарушил презумпцията за невиновност.

Те бяха задържани преди около 3 години във Франция, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения и бе издадена европейска заповед за арест.

Двамата бяха екстрадирани и отведени в български арест, докато чакат внасянето на обвинителния акт в съда. Николай Банев беше пуснат под домашен арест 2 г. и 7 м. след задържането в Ница, а съпругата му излезе на свобода малко по-рано.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024