Сем. Баневи искат от Гешев и заместниците му 60 хил. лв. за нанесени морални вреди

Николай и Евгения Баневи настояват главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници да им платят 60 хиляди лева обезщетение за нанесени морални вреди.

Причината – писмо на държавното обвинение до европейските институции, в което те са описани като олигарси и е посочено, че са отговорни за изпиране на 1,5 милиарда лева, за данъчни и други престъпления.

Става въпрос за писмото до 67 институции, с което прокуратурата се оплака от натиск от страна на изпълнителната и законодателната власт. В него се изброяват неприключили дела, сред които това срещу Баневи, срещу Васил Божков, Цветан Василев, братя Бобокови и др. Сем. Баневи смятат, че това е „арогантна злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност“, съобщават в. „Сега“ и „Медиапул“.

Жалбата им до Европейския съд по правата на човека е подготвена от адвоката им Михаил Екимджиев.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура“, коментира Екимджиев пред в. „Сега“.

Според Баневи контекстът, в който са поставени, е позорящ. Според тях, като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма - и това нарушава презумпцията, че са невинни.

През октомври 2021 г. Баневи вече осъдиха България в Страсбург за това, че като шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев е нарушил презумпцията за невиновност.

Те бяха задържани преди около 3 години във Франция, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения и бе издадена европейска заповед за арест.

Двамата бяха екстрадирани и отведени в български арест, докато чакат внасянето на обвинителния акт в съда. Николай Банев беше пуснат под домашен арест 2 г. и 7 м. след задържането в Ница, а съпругата му излезе на свобода малко по-рано.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Илия Златанов: Разпитваха ме 49 пъти за 2 г. по "Осемте джуджета"

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024