Николай и Евгения Баневи настояват главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници да им платят 60 хиляди лева обезщетение за нанесени морални вреди.

Причината – писмо на държавното обвинение до европейските институции, в което те са описани като олигарси и е посочено, че са отговорни за изпиране на 1,5 милиарда лева, за данъчни и други престъпления.

Става въпрос за писмото до 67 институции, с което прокуратурата се оплака от натиск от страна на изпълнителната и законодателната власт. В него се изброяват неприключили дела, сред които това срещу Баневи, срещу Васил Божков, Цветан Василев, братя Бобокови и др. Сем. Баневи смятат, че това е „арогантна злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност“, съобщават в. „Сега“ и „Медиапул“.

Жалбата им до Европейския съд по правата на човека е подготвена от адвоката им Михаил Екимджиев.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура“, коментира Екимджиев пред в. „Сега“.

Според Баневи контекстът, в който са поставени, е позорящ. Според тях, като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма - и това нарушава презумпцията, че са невинни.

През октомври 2021 г. Баневи вече осъдиха България в Страсбург за това, че като шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев е нарушил презумпцията за невиновност.

Те бяха задържани преди около 3 години във Франция, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения и бе издадена европейска заповед за арест.

Двамата бяха екстрадирани и отведени в български арест, докато чакат внасянето на обвинителния акт в съда. Николай Банев беше пуснат под домашен арест 2 г. и 7 м. след задържането в Ница, а съпругата му излезе на свобода малко по-рано.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море