Волгин поиска изслушване пред СЕМ заради интервюто с Митрофанова, но му отказаха Снимка: © Screenshot

Съветът за електронни медии (СЕМ) привика генералния директор на БНР и Управителния съвет на радиото на среща, за да дадат обяснение около казуса със сваленото от ефир интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова. Заседанието обаче не каза нищо, което досега не беше известно.

В началото на срещата председателката на регулаторния орган Соня Момчилова изчете писмо на водещия Петър Волгин, с което настоява да бъде изслушан на заседанието. В него той критикува свалянето на интервюто, като го нарича "класически акт на цензура" и "безпардоден удар" срещу свободата на словото.

По думите на Волгин Програмният съвет на БНР е представил в медиите "крайно изопачени извадки" от неизлъчения разговор. В понеделник председателката на Съвета обясни, че интервюто с Митрофанова е било свалено от ефир, тъй като в него е имало директни заплахи към България. Те са били свързани с демонтажа на Паметника на съветската армия и бъдещето на "Лукойл".

В крайна сметка обаче СЕМ взе решение да не допусне Волгин до изслушването. Пролет Велкова аргументира позицията си, като каза, че отговорността за съдържанието е на ръководството и този разговор трябва да бъде проведен с него, а не с водещия.

Пред членовете на медийния регулаторен орган генералният директор на БНР Милен Митев повтори позицията си, с която защитава решението на Програмния съвет по казуса.

Той обясни, че то не е могло да бъде взето предварително и е направено едва след като финалният вариант от разговора е бил преведен от руски на български и е бил готов за излъчване. Програмният съвет е изслушал интервюто и е преценил, че то не отговаря на редакционните стандарти на медията и "може да подведе аудиторията".

Волгин е бил поканен на заседанието на Съвета, но в крайна сметка не е присъствал на него.

От изказването на Митев пред СЕМ стана ясно, че той се е обърнал за съвети към ръководители на други европейски обществени оператори - част от EBU. Те са му изпратили откъси от техни интервюта с руски посланици, правени след началото на войната в Украйна. Митев призна, че в тях журналистите са били "изключително остри и нападателни", но това не означавало, че точно по този начин е трябвало да бъде проведен разговора с Митрофанова.

Велкова попита директора на БНР защо изобщо радиото е допуснало именно Волгин да вземе интервюто с руския посланик: е ми казвайте, че не сте допускали, че това интервю ще бъде водено пристрастно?".

На това изказване председателката на СЕМ реагира изключително остро и влезе в спор с колежката си, за да защити Волгин. Тя призова "да не се правят внушение" и да не се предполага как един журналист можел да си върши работата.

От своя страна, Митев се съгласи с думите ѝ, като заяви, че общественото радио нямало как да вземе решението си предварително "на база на подозрения и предположения". Велкова обаче му отговори, че са могли да направят това на база опит и предишни казуси в Петър Волгин и неговото предаване "Политически НЕкоректно".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024