СЕМ ще прегласува с "погнуса и отвращение" избора на директор на БНТ

Съветът за електронни медии няма да обжалва съдебното решение, с което беше отменен резултата от конкурса за избор на генерален директор на БНТ от 2022 г. Регулаторът се готви да гласува отново по кандидатиралите се 8 души, но с "погнуса и отвращение", по определението на Соня Момчилова, председател на СЕМ.

В интервю за Петър Волгин в БНР, Момчилова обяви, че не приема част от доводите на съда за това, че членовете на съвета нямат право да оставят нерешен въпроса кой ще управлява БНТ, като демонстрират неспособност да изберат един от кандидатите.

Номинираните през 2022 г. бяха Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. До финалните три тура на гласуванията стигнаха Диков, Петков и Кошлуков, но въпреки че Кошлуков получи само 1 глас "за", той остана начело на БНТ цяла година след края на мандата си поради липсата на мнозинство за Петков или Диков.

"Не приемам, че в този исторически момент на безпринципни коалиции, на немислими доскоро компромиси от хората, които бяхме на площадите и протестирахме, че това да следваш собствените си принципи и съвестта си, е морално атакуемо", обяви тя пред Волгин, с явна препратка за гласуваното правителство на Николай Денков в сряда.

Момчилова даде да се разбере, че не вижда никакъв проблем Емил Кошлуков да остане начело на БНТ - така както стана през лятото на 2022 г., въпреки че неговата кандидатура за втори мандат беше категорично отхвърлена с 4 гласа "против".

"Регулаторът има право на морален реванш. Защото няма нищо по-нормално от това да гласуваш по съвест. Да не избираш най-малкото зло. И когато прецениш, че е по-добре да не пипаш нещо, което към настоящия момент работи и е добър принцип, то по-добре нещата да останат така. Въпреки че аз съм най-големият критик на Емил Кошлуков и това се вижда от протоколите", каза тя.

Момчилова препоръча на новото мнозинство в Народното събрание да гласува нов Закон за радиото и телевизията, защото действащият в момента е "безнадеждно остарял", "да гласуват нов регулатор и да се приключва с тази мъка".

Изборът ще бъде повторен, когато решението на Административния съд влезе в сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024