Семейната бизнес драма в най-големия канадски телеком е достойна за сериал Снимка: © Twitter.com/Edward Rogers

"Богатите също плачат" може да е старо клише, изтъркано от употреба в сапунения кино жанр, но това съвсем не означава, че животът не ражда постоянно такива сюжети. И макар по-голямата част от човечеството да не вярва в идеята, че парите не носят щастие, същите тези хора много обичат да четат и гледат подобни истории – както на кино, така и в реалния живот.

Ако прибавим към всичко това семейна компания на стойност милиарди и конкуриращи се наследници, със сигурност получаваме история, достойна за сериал. Знаете за какво говорим, ако сте гледали "Наследници" по HBO. И извън киното обаче се случват подобни неща.

Наглед тривиална семейна вражда в най-голямата телекомуникационна компания в Канада - Rogers Communications, ще влезе в съда.

Няколко поколения Роджърс са част от историята и произхода на комуникационния гигант - един от тях е вече покойният Тед Роджърс, който е основател, бил е главен изпълнителен директор и президент на Rogers Communications. Малко след смъртта му през 2008 година в медиите започва да се говори, че членовете на семейството му спорят кой каква част от компанията контролира. Bloomberg описва отношенията между наследниците като "гадна вражда, която назрява зад кулисите“. Не е съвсем вярно - скандалът вече е публичен.

Едуард Роджърс III, син на покойния оновател, е в спор с майка си Лорета и двете си сестри Марта и Мелинда кой трябва да ръководи компанията, след като се опита да отстрани главния изпълнителен директор Джо Натале в края на септември и да назначи на негово място свой доверен човек - финансовия директор. Планът му обаче беше компрометиран от избраника му, който по погрешка набрал номера на Натале, докато разговаря с Роджърс за рокадата.

Така всички членове на борда разбраха за случващите се задкулисни игри и на Роджърс III не му достигнаха гласове да прокара предложението си. Не само това, а бордът на директорите дори реши да острани Едуард като председател на Rogers Communications миналата седмица.

Той не прие решението и се възползва от позицията си на председател на Rogers Control Trust (RCI) - семейното дружество, което притежава по-голямата част от акциите, даващи право на глас в компанията.

Наричат RCI „касичката на семейство Роджърс" – в него са 10 души, близки до покойния основател Тед Роджърс, включително четирите му деца и вдовица, няколко дългогодишни семейни приятели и племенникът на Лорета. Те са част от Консултативния комитет на Rogers Control Trust. Тръстът притежава 97,5% от акциите от клас А с право на глас в RCI.

Роджърс състави нов борд в неделя, който го призна за председател, а RCI оспори законността на този ход. Сега казусът ще се реши в съда.

Върховният съд на Британска Колумбия ще се събере днес, за да изслуша изявленията на RCI и Rogers Control Trust и да реши законен ли е опитът на Едуард Роджърс да възстанови борда чрез писмена резолюция, без да провежда събрание на акционерите.

В правна клетвена декларация, подадена във Върховния съд на Британска Колумбия във вторник, Роджърс твърди, че е загубил доверие в Натале да ръководи компанията чрез придобиването на Shaw Communications - сделка за 20 милиарда канадски долара (16,1 милиарда долара), която е най-голямата в историята на RCI. Той добавя, че майка му Лорета Роджърс е подкрепила уволнението на Натале и е направила реч пред борда в края на септември.

Лорета Роджърс оспори тези твърдения в изявление, в което се твърди, че Едуард Роджърс и директорът на борда Алън Хорн са я подвели по отношение на Натале. Тя заяви, че е променила позицията си, след като се е консултирала с други независими директори и е получила повече информация. Лорета и двете й дъщери – Мелинда Роджърс-Хиксън и Марта Роджърс – смятат, че Натале е правилният главен изпълнителен директор, който да ръководи RCI.

Подобни публични семейни скандали са рядко явление в Канада и враждата на семейство Роджърс изненада мнозина анализатори и инвеститори.

Акциите на компанията паднаха с повече от 6% тази седмица. За разлика от тях, акциите на конкурентни телекомуникационни компании се повишиха, като BCE Inc нарасна с 16,2%, а Telus – с 11,4%.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024