Снимка: © Twitter.com/Edward Rogers

"Богатите също плачат" може да е старо клише, изтъркано от употреба в сапунения кино жанр, но това съвсем не означава, че животът не ражда постоянно такива сюжети. И макар по-голямата част от човечеството да не вярва в идеята, че парите не носят щастие, същите тези хора много обичат да четат и гледат подобни истории – както на кино, така и в реалния живот.

Ако прибавим към всичко това семейна компания на стойност милиарди и конкуриращи се наследници, със сигурност получаваме история, достойна за сериал. Знаете за какво говорим, ако сте гледали "Наследници" по HBO. И извън киното обаче се случват подобни неща.

Наглед тривиална семейна вражда в най-голямата телекомуникационна компания в Канада - Rogers Communications, ще влезе в съда.

Няколко поколения Роджърс са част от историята и произхода на комуникационния гигант - един от тях е вече покойният Тед Роджърс, който е основател, бил е главен изпълнителен директор и президент на Rogers Communications. Малко след смъртта му през 2008 година в медиите започва да се говори, че членовете на семейството му спорят кой каква част от компанията контролира. Bloomberg описва отношенията между наследниците като "гадна вражда, която назрява зад кулисите“. Не е съвсем вярно - скандалът вече е публичен.

Едуард Роджърс III, син на покойния оновател, е в спор с майка си Лорета и двете си сестри Марта и Мелинда кой трябва да ръководи компанията, след като се опита да отстрани главния изпълнителен директор Джо Натале в края на септември и да назначи на негово място свой доверен човек - финансовия директор. Планът му обаче беше компрометиран от избраника му, който по погрешка набрал номера на Натале, докато разговаря с Роджърс за рокадата.

Така всички членове на борда разбраха за случващите се задкулисни игри и на Роджърс III не му достигнаха гласове да прокара предложението си. Не само това, а бордът на директорите дори реши да острани Едуард като председател на Rogers Communications миналата седмица.

Той не прие решението и се възползва от позицията си на председател на Rogers Control Trust (RCI) - семейното дружество, което притежава по-голямата част от акциите, даващи право на глас в компанията.

Наричат RCI „касичката на семейство Роджърс" – в него са 10 души, близки до покойния основател Тед Роджърс, включително четирите му деца и вдовица, няколко дългогодишни семейни приятели и племенникът на Лорета. Те са част от Консултативния комитет на Rogers Control Trust. Тръстът притежава 97,5% от акциите от клас А с право на глас в RCI.

Роджърс състави нов борд в неделя, който го призна за председател, а RCI оспори законността на този ход. Сега казусът ще се реши в съда.

Върховният съд на Британска Колумбия ще се събере днес, за да изслуша изявленията на RCI и Rogers Control Trust и да реши законен ли е опитът на Едуард Роджърс да възстанови борда чрез писмена резолюция, без да провежда събрание на акционерите.

В правна клетвена декларация, подадена във Върховния съд на Британска Колумбия във вторник, Роджърс твърди, че е загубил доверие в Натале да ръководи компанията чрез придобиването на Shaw Communications - сделка за 20 милиарда канадски долара (16,1 милиарда долара), която е най-голямата в историята на RCI. Той добавя, че майка му Лорета Роджърс е подкрепила уволнението на Натале и е направила реч пред борда в края на септември.

Лорета Роджърс оспори тези твърдения в изявление, в което се твърди, че Едуард Роджърс и директорът на борда Алън Хорн са я подвели по отношение на Натале. Тя заяви, че е променила позицията си, след като се е консултирала с други независими директори и е получила повече информация. Лорета и двете й дъщери – Мелинда Роджърс-Хиксън и Марта Роджърс – смятат, че Натале е правилният главен изпълнителен директор, който да ръководи RCI.

Подобни публични семейни скандали са рядко явление в Канада и враждата на семейство Роджърс изненада мнозина анализатори и инвеститори.

Акциите на компанията паднаха с повече от 6% тази седмица. За разлика от тях, акциите на конкурентни телекомуникационни компании се повишиха, като BCE Inc нарасна с 16,2%, а Telus – с 11,4%.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Как руснаците отпразнуваха анексията на украинските области

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили