Снимка: © Twitter.com/Edward Rogers

"Богатите също плачат" може да е старо клише, изтъркано от употреба в сапунения кино жанр, но това съвсем не означава, че животът не ражда постоянно такива сюжети. И макар по-голямата част от човечеството да не вярва в идеята, че парите не носят щастие, същите тези хора много обичат да четат и гледат подобни истории – както на кино, така и в реалния живот.

Ако прибавим към всичко това семейна компания на стойност милиарди и конкуриращи се наследници, със сигурност получаваме история, достойна за сериал. Знаете за какво говорим, ако сте гледали "Наследници" по HBO. И извън киното обаче се случват подобни неща.

Наглед тривиална семейна вражда в най-голямата телекомуникационна компания в Канада - Rogers Communications, ще влезе в съда.

Няколко поколения Роджърс са част от историята и произхода на комуникационния гигант - един от тях е вече покойният Тед Роджърс, който е основател, бил е главен изпълнителен директор и президент на Rogers Communications. Малко след смъртта му през 2008 година в медиите започва да се говори, че членовете на семейството му спорят кой каква част от компанията контролира. Bloomberg описва отношенията между наследниците като "гадна вражда, която назрява зад кулисите“. Не е съвсем вярно - скандалът вече е публичен.

Едуард Роджърс III, син на покойния оновател, е в спор с майка си Лорета и двете си сестри Марта и Мелинда кой трябва да ръководи компанията, след като се опита да отстрани главния изпълнителен директор Джо Натале в края на септември и да назначи на негово място свой доверен човек - финансовия директор. Планът му обаче беше компрометиран от избраника му, който по погрешка набрал номера на Натале, докато разговаря с Роджърс за рокадата.

Така всички членове на борда разбраха за случващите се задкулисни игри и на Роджърс III не му достигнаха гласове да прокара предложението си. Не само това, а бордът на директорите дори реши да острани Едуард като председател на Rogers Communications миналата седмица.

Той не прие решението и се възползва от позицията си на председател на Rogers Control Trust (RCI) - семейното дружество, което притежава по-голямата част от акциите, даващи право на глас в компанията. 

Наричат RCI „касичката на семейство Роджърс" – в него са 10 души, близки до покойния основател Тед Роджърс, включително четирите му деца и вдовица, няколко дългогодишни семейни приятели и племенникът на Лорета. Те са част от Консултативния комитет на Rogers Control Trust. Тръстът притежава 97,5% от акциите от клас А с право на глас в RCI.

Роджърс състави нов борд в неделя, който го призна за председател, а RCI оспори законността на този ход. Сега казусът ще се реши в съда.

Върховният съд на Британска Колумбия ще се събере днес, за да изслуша изявленията на RCI и Rogers Control Trust и да реши законен ли е опитът на Едуард Роджърс да възстанови борда чрез писмена резолюция, без да провежда събрание на акционерите.

В правна клетвена декларация, подадена във Върховния съд на Британска Колумбия във вторник, Роджърс твърди, че е загубил доверие в Натале да ръководи компанията чрез придобиването на Shaw Communications - сделка за 20 милиарда канадски долара (16,1 милиарда долара), която е най-голямата в историята на RCI. Той добавя, че майка му Лорета Роджърс е подкрепила уволнението на Натале и е направила реч пред борда в края на септември.

Лорета Роджърс оспори тези твърдения в изявление, в което се твърди, че Едуард Роджърс и директорът на борда Алън Хорн са я подвели по отношение на Натале. Тя заяви, че е променила позицията си, след като се е консултирала с други независими директори и е получила повече информация. Лорета и двете й дъщери – Мелинда Роджърс-Хиксън и Марта Роджърс – смятат, че Натале е правилният главен изпълнителен директор, който да ръководи RCI.

Подобни публични семейни скандали са рядко явление в Канада и враждата на семейство Роджърс изненада мнозина анализатори и инвеститори.

Акциите на компанията паднаха с повече от 6% тази седмица. За разлика от тях, акциите на конкурентни телекомуникационни компании се повишиха, като BCE Inc нарасна с 16,2%, а Telus – с 11,4%.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал