Семействата на загиналите от катастрофата на АМ "Струма" съдят АПИ за 2 млн. лв. Снимка: © Getty Images

Почти една година след автобусната катастрофа с 46 загинали македонски граждани на АМ "Струма" - близките на жертвите смятат да съдят българската пътна агенция за недопустими пропуски в безопасността на магистралата.

Адвокатът на част от семействата Николай Димитров цитира пред bTV данни от съдебната експертиза, която показва нарушения при изграждането и поддържането на пътната отсечка.

"Първо, АПИ е допуснала да съществуват такива нарушения още с изграждането на участъка. На второ място, АПИ е допуснала да се компрометират определени елементи от инфраструктурата, които са пряка причинно-следствена връзка с настъпилия инцидент според вещото лице", казва той.

Т.нар. котешки очи - светлоотразителните триъгълници по мантинелите на магистралата - или липсват, или са с 6 пъти по-малка способност да отразяват светлината от преминаващите автомобили в трикилометрова отсечка преди мястото на удара. Това може да е допринесло за липсата на ориентация на шофьора на автобуса в нощта на катастрофата.

Липсва и шумовибрираща сигнална лента, която да предупреждава водачите, че излизат от пътното платно при отбивката за чешмата, където се случи инцидентът.

"В своя извод вещото лице заключава, че водачът не е знаел къде се намира на пътното платно при този завой. Ние не отричаме неговата вина, има вина и на шофьора, но той не е имал ориентация", казва адвокатът.

Той продължава да смята, че АПИ не е взела достатъчно мерки за обезопасяване на критичната точка дори в момента. На мястото е поставена пластмасова дъга на мантинелата и светлоотразителни колони, които да предупреждават шофьорите, че има риск да се ударят в металната колона. Кадрите на bTV показаха, че дори тази добавка вече е счупена, а червено-белият сигнализиращ знак е наполовина паднал.

"За да спрат тези инциденти, трябва да има поемане на конкретна наказателна отговорност от виновни служители. Може да се установи много лесно кой е отговарял за пътя", каза той.

Делото се води от наследници и пострадали по време на катастрофата - общо 15 души от шест-седем семейства.

Прокурорското разследване стигна до извода, че само шофьорът на автобуса е виновен за тежкия инцидент от ноември 2021 г., защото е карал с "несъобразена", но не превишена скорост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024