Семействата на загиналите от катастрофата на АМ "Струма" съдят АПИ за 2 млн. лв. Снимка: © Getty Images

Почти една година след автобусната катастрофа с 46 загинали македонски граждани на АМ "Струма" - близките на жертвите смятат да съдят българската пътна агенция за недопустими пропуски в безопасността на магистралата.

Адвокатът на част от семействата Николай Димитров цитира пред bTV данни от съдебната експертиза, която показва нарушения при изграждането и поддържането на пътната отсечка.

"Първо, АПИ е допуснала да съществуват такива нарушения още с изграждането на участъка. На второ място, АПИ е допуснала да се компрометират определени елементи от инфраструктурата, които са пряка причинно-следствена връзка с настъпилия инцидент според вещото лице", казва той.

Т.нар. котешки очи - светлоотразителните триъгълници по мантинелите на магистралата - или липсват, или са с 6 пъти по-малка способност да отразяват светлината от преминаващите автомобили в трикилометрова отсечка преди мястото на удара. Това може да е допринесло за липсата на ориентация на шофьора на автобуса в нощта на катастрофата.

Липсва и шумовибрираща сигнална лента, която да предупреждава водачите, че излизат от пътното платно при отбивката за чешмата, където се случи инцидентът.

"В своя извод вещото лице заключава, че водачът не е знаел къде се намира на пътното платно при този завой. Ние не отричаме неговата вина, има вина и на шофьора, но той не е имал ориентация", казва адвокатът.

Той продължава да смята, че АПИ не е взела достатъчно мерки за обезопасяване на критичната точка дори в момента. На мястото е поставена пластмасова дъга на мантинелата и светлоотразителни колони, които да предупреждават шофьорите, че има риск да се ударят в металната колона. Кадрите на bTV показаха, че дори тази добавка вече е счупена, а червено-белият сигнализиращ знак е наполовина паднал.

"За да спрат тези инциденти, трябва да има поемане на конкретна наказателна отговорност от виновни служители. Може да се установи много лесно кой е отговарял за пътя", каза той.

Делото се води от наследници и пострадали по време на катастрофата - общо 15 души от шест-седем семейства.

Прокурорското разследване стигна до извода, че само шофьорът на автобуса е виновен за тежкия инцидент от ноември 2021 г., защото е карал с "несъобразена", но не превишена скорост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024