Семейството на ASICS - многообразно, но обединено от любовта към бягането Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Да промениш трасето на състезание е като да промениш правилата на една игра. Стратегията става различна. Психическата подготовка трябва да се промени, а планът за физическото преразпределение на силите се нуждае от спешна ревизия.

Когато обаче промените настъпят в последния момент, оцеляват само най-добрите. Тогава няма време за адаптация. Точно това се случва преди година на маратона в Бургас - ден преди началото, трасето е променено.В допълнение, градусите в деня на състезанието се покачват на 36, въпреки че е вече средата на септември. За повечето от бягащите 42кмовата дистанция, това означава над 3 часа бягане на тези температури.

Въпреки очакваните трудности Ния Йотова и Кристиян Георгиев са решени на всяка цена да дадат най-доброто от себе си. По време на бягането двамата си помагат и си дават кураж, знаейки, че в един момент само ефектът от тренировките и волята ще ги теглят напред.

Фотограф: Елин Бодшуров (Елбо)

По време на бягането Крис е добре, но Ния получава слънчев удар. Въпреки невъзможността си да поема калории и течности, тя прави голямата грешка да продължи да бяга „на инат“.

Снимките от финиша са като от сцена на “Гладиатор”. След края Ния бързо е откарана в болница, за да ѝ направят вливания с важни хранителни вещества, соли и минерали.

Минути по-късно тя разбира, че всъщност я чакат за награждаване, защото е с първо време при жените. И познайте какво? Хуква обратно, за да стъпи най-високо на почетната стълбичка.

Освен първото място, Ния получава от това състезание и много важен урок. Колкото и да си подготвен (тя е тренирала целенасочено 12 седмици преди това за състезанието) може да се окажеш изненадан. Ако температурите са много високи или усетиш, че не можеш да поемаш вода и калории под формата на гелове, е най-добре да се откажеш. Завършването на състезание на всяка цена може да има само и единствено негативни последствия. Поне при нея води до 3 месеца неспособност да тренира, поради обща неразположеност и чувствително увеличено ниво на контузии.

Фотограф: Елин Бодшуров (Елбо)

Фотограф: Елин Бодшуров (Елбо)

Двамата с Кристиян казват, че никога няма да забравят тази история, а тя е само една от многото, калили приятелството им.

Какво обаче може да обединява един директор “Бизнес развитие” в компания за виртуална реалност и начален учител в 90-о училище в Люлин? Отговорът е: бягането.

Ния Йотова и Кристиян Георгиев са част от голямото семейство на ASICS, за което обичат да казват, че е многообразно, но обединено от любовта към бягането.

В ежедневието си 43-годишната Ния разработва бизнес стратегии и измисля различни начини за монетизация на продуктите на компанията ZenArt VR, докато 27-годишният Кристиян има мисията и като учител, и като треньор, да възпитава деца и възрастни на любов към спорта и здравословния начин на живот.

И понеже бягането е спорт, в който се нуждаеш само от две неща - страст и обувки, двамата могат да се похвалят с първото и да се обединят около мнението, че една от най-добрите опции за второто е моделът GEL-KAYANO 30.

А през октомври 2023, всички читатели на BoulevardBulgaria.bg u Tenniskafe.com могат да получат 30% отстъпка от сайта на марката с код ASICS30. Тя важи както за на най-новия модел GEL-KAYANO 30, така и за цялото многообразие от спортна екипировка на японската компания. Предложението важи до края на октомври за всички ненамалени модели.

Ния: Започнах да бягам доста късно, когато бях на 37-38 години. Беше ми скучно вкъщи в събота и мъжът ми ме накара да дойдем да бягаме на организираното бягане 5kmRun.

Понеже ходех на кросфит, си въобразявах, че съм страшна машина. На първия километър обаче вече имах… родилни болки (смее се). Представа си нямах какво са пет километра.

Спомням си, че бягах, бягах и мислех, че скоро ще приключа. Изведнъж гледам - маркера за завършен първи километър, а се надявах това да е финалната линия. Когато след още 4 безкрайни километра завърших, времето ми беше 31:57 мин. Сега бягам 5 км за 19:33 мин. Но този прогрес постигнах с много целенасочени тренировки”.

Кристиян: Цял живот съм бил активен и в движение - футбол, тенис, волейбол, фитнес. С бягане се занимавам от по-скоро. 2019 година започнах да бягам веднъж-два пъти седмично. По време на пандемията, 2020 година, обаче това бе единственият начин да се отърва от домашния арест.

Физическата активност е основополагаща за психическия баланс.

Това е твърдение, в което всички спортуващи могат да се припознаят. По време на пандемията Ния признава, че е ставала по тъмно, за да може да тренира.

И макар както за нея, така и за Кристиян, първите стъпки в бягането да са плахи, впоследствие то се превръща в техен начин на живот.

Ния: Основното мото на ASICS е: ,,Здрав дух, здраво тяло” (бел. р. съкращение от латинския израз „Anima sana in corpore sano“). Когато човек има проблеми, се успокоява и изчиства мозъка си, след като бяга. Поне така е при мен. Когато съм контузена и не бягам една-две седмици, вкъщи е ад (смее се). Не мога да си намеря място.

Кристиян: Когато бягам, има някакви мисли, които минават през главата ми, но те са мимолетни. И когато после се прибера вкъщи, не мога да се сетя за какво съм си мислил. Тогава разбирам, че съм бил “в зоната”. Съзнанието се изчиства и удоволствието от самото бягане е невероятно. Това е моят вид “наркотик”.

На това му се казва “дзен”.

Крис и Ния са представители на ASICS FrontRunner общество, каквото освен в България, има и в много държави в Европа. В клуба са най-различни хора: по-млади, по-стари, напреднали и начинаещи, мъже и жени. Идеята е да се покаже, че всички имат място в отбора, без значение от всякакви други фактори.

Един фактор обаче със сигурност е важен - да си перфекционисти по отношение на нещата, върху които имаш контрол. Именно заради това Крис и Ния залагат на ASICS GEL-KAYANO 30.

Ния: “За мен GEL-KAYANO е перфектна за подготовката за състезание. Например, сега ми предстои състезание на маратонската дистанция, а именно 42 км. То ще се състои през декември, но подготовката вече е започнала. Всяка седмица увеличавам постепенно тренировъчния обем, като във всяка, имам по 1 ден с дълго бягане .През седмица, денят с дългото ми бягане е 25 км, след това 32 км и едно бягане 35 км. В този случай GEL-KAYANO е много подходяща обувка, защото е омекотена, пази петата и не позволява кракът да се набива. Предимствата са много и много активно ползвам GEL-KAYANO”.

Кристиян:Най-силно впечатление ми направи стабилността, която доставят в бягането, но и усещането за комфорт. Харесва ми начина, по който приляга на крака и лекотата, с която позволява да се движиш. Това е много голямо предимство на модела. Това е обувка, която си заслужава да бъде пробвана.

Новият GEL-KAYANO™ 30 разполага с няколко технологии, които едновременно продължават линията на модела, но и правят революция на пазара.

Системата 4D GUIDANCE работи с движението на тялото. Тя осигурява адаптивна стабилност и по-добра поддръжка, когато бегачите най-много се нуждаят от това.

Ния: Това е стабилна обувка, тя е подходяща и за по-тежки хора, защото има голям “drop” - това е разликата от височината на обувката в задната част спрямо предната.

Също така, върши страхотна работа за хора, които се приземяват на пети. Защото има бегачи, които първо се приземяват на пети, или първо на пръсти - и двете не са правилни, защото, поне на теория, идеалното приземяване при бягането е на цяло стъпало. Но грешно или не, голям процент от хората бягат на пети и в този случай GEL-KAYANO е много подходящ модел.

Освен това, аз имам и тендинит - това е хронично възпаление на ахилеса. В този случай големият “drop” на GEL-KAYANO ме щади.

Кристиян: С тези обувки имам две по-дълги бягания. И когато напредваш, усещаш едно чувство, сякаш обувката те коригира. Попрявя начина, по който бягаш. Трябва, може би, човек да е много осъзнат и да има опит, за да направи разликата. Но това е обувката, която по време на бягане ти казва: ,,Тук не си перфектен, но аз ще ти помогна да го направиш”. Заради 4D GUIDANCE системата, интегрирана от ASICS.

Тази система позволява на ASICS да намали времето, прекарано в свръхпронация, като резултатът е по-добра поддръжка и по-голям комфорт при бягане.

PureGEL™ технологията пък е тази, която осигурява на бегачите най-мекото приземяване до момента. Тя е стратегически интегрирана в задната част на подметката, за да осигури по-добро поглъщане на удара и по-плавни преходи.

Ния: Няма лоши обувки, но има такива, които са подходящи за различни хора - според начина им на стъпване, килограмите, терена на бягане и целите.

GEL-KAYANO моделът е изключително уместен за хора, които искат да тренират в парка.

За състезания, разбира се, моделът е METASPEED SKY, който е изключително олекотен и с вградена карбонова пластина в подметката. Ако има пожар вкъщи, първо си взимам METASPEED SKY и децата, после ще взема и мъжа ми, ако остане време (смее се). Но те са за състезание, и е грешно да се използват за тренировки, тъй като така се амортизират по-бързо. Имат и по-изразен ефект, когато се ползват по-рядко, защото тялото на бегача не е привикнало толкова към ефекта им. Те те правят едно ниво бегач над това, което си. Но тях не мога да нося в ежедневието.

За тренировка е подходящ моделът GEL-KAYANO, защото е малко по-тежък и на състезанието след това сякаш можеш да литнеш.

Ния: GEL-KAYANO е едновременно отлична за начинаещи, но и за състезатели, когато тренират. Пази от контузии, подходяща е при “грешна” биомеханика на бягането или ако някой е дюстабан. Предпазва от много проблеми, които биха могли да се появят по време на тренировка.

Крис и Ния имат пълната вяра, че бягането е ,,тяхното нещо”, а GEL-KAYANO - обувката, на която разчитат всеки ден.

Когато препоръчват бягането, обичат да казват, че то е най-достъпният спорт на света. Каквто ти трябва? Едни обувки и това е всичко!

После обаче добавят - важно е и какви обувки.


Публикацията е част от специален проект на ASICS u BoulevardBulgaria.bg

Интервю: Борислав Орлинов
Снимки: Мирослава Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

През октомври 2023, всички читатели на BoulevardBulgaria.bg u Tenniskafe.com могат да получат 30% отстъпка от сайта на марката с код ASICS30. Тя важи както за на най-новия модел GEL-KAYANO 30, така и за цялото многообразие от спортна екипировка на японската компания. Предложението важи до края на октомври за всички ненамалени модели.

ASICS GEL-KAYANO 30, Тошиказу Каяно От маратонка за бягане до моден аксесоар: 30-годишното наследство на GEL-KAYANO

Рохан ван дер Звет, Rohan van der Zwet, Asics GEL KAYANO-30: да съчетаеш „лудост“ и интелект в най-комфортната и стабилна обувка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024