Близки на загиналия след гонка с полицията подозират неправомерно насилие, криминалисти отричат Снимка: © ScreenShot

Бивш републикански шампион по борба почина след гонка с полицията в Стара Загора на 31 декември. Тогава в преследване по улиците се включиха 9 патрулки.

На кадри от мястото на инцидента, излъчени по NOVA, се вижда как униформените прилагат сила, за да изведат 58-годишния Пламен Пенев от автомобила, след като той се удря в една от патрулките. Вижда се как те продължават да упражняват насилие и след като мъжът вече е извън колата.

Семейството му настоява за справедливост.

Дъщерята на загиналия - Борислава Пенева - твърди, че близките му са разбрали от кадрите в социалните мрежи какво се е случило, полицията не ги е потърсила. А след като семейството се свързало с органите на реда, оттам им обяснили, че мъжът е загинал на място след катастрофата.

„На свидетелските кадри от хората, които са присъствали, се вижда, че не е загинал на място. Напротив, виждаме, че баща ни е зверски налаган. Вадят го автомобила, ами така ли се вади пострадал от катастрофа?“, коментира по NOVA Борислава Пенева. Сестра ѝ Ивелина допълни, че на него на практика не му е оказана и медицинска помощ след инцидента.

Близките на Пламен Пенев настояват за съдебна експертиза, но тя да не се прави в Стара Загора, защото „много от нещата говорят, че случаят ще бъде потулен“, смятат близките на загиналия.

Те обясниха, че мъжът е имал диагноза, за която е взимал лекарства, но не е бил агресивен.

Твърдят и че спречкването, което е станало повод за подаването на сигнал до полицията, било с младежи, а не с деца, както беше съобщено, и че не е имало заплаха с нож.

Според криминалисти обаче човек, който няма какво да крие, няма да тръгне да бяга от 9 патрулки. Думите са на криминалиста Иван Савов по NOVA.

Според него действията на полицаите са били правилни, защото те са се отзовали на сигнал за нападение с хладно оръжие, което може да бъде третирано като закана за убийство. Дали е имало нож или не в сигнала, по думите му, ще стане ясно от записите на разговорите със 112.

„Вместо да окаже съдействие, за да се изяснят нещата, мъжът бяга. Събират се 9 патрулки, говорим за преследване като на филм В тази ситуация служителите са длъжни да вземат мерки. При самото задържане най-вероятно е упражнено насилие от гледна точка на това, че мъжът не е 40 килограма. Говорим за бивш спортист. Оттам насетне нещата стават мътни”, коментира Савов.

Според него близките на починалия пречат да се установят реалните причини, довели до смъртта на 58-годишния мъж, като отказват аутопсия в Стара Загора, защото това „не било концерт по желание“.

Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР също смята, че действията на униформените в момента на задържането и преследването са били законосъобразни.

„Основанието за това го има и са го спазили. Доколко са правилни може да се разбере само от разследването по досъдебното производство. Катастрофата е вследствие на неизпълнение на разпореждане на полицейските органи. Те са имали законното основание да ги извършат тези действия”, поясни той.

Официална информация за разследването от прокуратурата все още няма, а в полицията в Стара Загора тече вътрешна проверка.

Малко по-късно стана ясно, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е разпоредил втора проверка по случая.

Инспекторатът на МВР ще анализира и информацията в социалните мрежи и медиите, за да изяснят всички факти и обстоятелства около инцидента, включително и дали е имало превишаване на полицейски правомощия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024